Спират износа на лекарства, ако има недостиг в аптеките. Държавата вкарва в ограничителен списък десетки медикаменти, които изчезват от пазара. А причината - заради износа често пациенти с хронични заболявания остават без лечение. Как ще се регулира тази липса, провери Нова телевизия.

Идеята е в аптеките да има поне 15% повече от количествата лекарства, нужни за лечението на пациентите през следващите три месеца. А прогнозата ще се прави на база на използваните медикаменти в предишен период. Само така дефицитните лекарства няма да влизат в черния списък за износ.

11 години, диагноза „диабет”. За това време денят за Денислав е почти невъзможен без инсулин. „Колкото пъти ям, толкова пъти си пускам инсулин”, разказва Денислав.

Често обаче в аптеката следващата доза липсва. Тогава започват и трудностите.

„Оттам се влошава контролът на диабета и става страшно. Стават гърчове и не е хубаво. Търси се, докато не се намери. Ако не се намери в София – другаде и така”, разказва Денислав.

От началото на годината случаите с недостиг на инсулин в аптеките се увеличават рязко.

„По принцип е фатално, защото инсулинът не е нещо, с което можеш да се презапасиш с него, да си имаш настрана”, обяснява Христофор Маринчев от Български диабетен алианс.

Трудно се намират и други медикаменти - животоподдържащи лекарства или продукти за скъпоструващо лечение на тежки хронични заболявания.

Най-често в аптеките не достигат около 100 типа лекарства. За някои от тях се чака с месеци.

„Непрекъснато има недостиг за тези лекарства”, обяснява Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Липсата им често се дължи на ниските цени в аптеките у нас, заради които производители предпочитат да изнасят лекарствата, смятат експерти.

„Това превърна определен брой продукти, които са скъпо струващи в мишена за паралелните търговци, които виждат в това начин за бърза печалба в големи размери”, разказа Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз.

Затова от Фармацевтичния съюз предлагат да се ограничи износът на лекарствата, които изчезват от аптеките.

„На практика българският пациент няма достъп до адекватно лечение”, смята Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз.

А решенията кои лекарства да не се изнасят ще се взимат от експертен съвет, назначен от министъра на здравеопазването.

„Една част от тях са лекарства без предписание, които не трябва да ограничаваме, основно лекарства, които попадат в списък на Здравната каса”, обяснява Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Само така Денислав може да е спокоен, че ще изпълни мечтата си да стане актьор.