Бруцелоза плъзна из Старозагорско, евтаназират 7 кучета
Бруцелоза плъзна из Старозагорско, евтаназират 7 кучета / снимка: БГНЕС, архив

Областният управител инж. Георги Ранов свика днес членовете на Областната епизоотична комисия заради регистрираните случаи на болни от бруцелоза кучета на територията на Старозагорска област.

Четири болни животни са открити в приюта за бездомни кучета в Стара Загора, а 3 - в този в Казанлък. Тъй като болестта при животните не може да се лекува, 7-те кучета ще бъдат евтаназирани.

Бруцелозата е опасно заболяване, което може да се предава от животни на хора. При хората лечението е трудно. Болестта засяга нервната система и ставния апарат.

На заседанието на комисията бяха набелязани конкретни мерки за ограничаване на разпространяването на бруцелоза в областта. Ще се наложи забрана за вкарване на нови животни в двата приюта, с изключение на силно агресивни животни.

В приютите ще се извършва дезинфекция и дезинсекция, докато не се установи, че в тях няма болни животни. РЗИ ще предупреди личните лекари и тези в спешната помощ за наличие на бруцелоза и ще напомни симптомите на заболяването при хората. Специалистите предупреждават да се избягват каквито и да било контакти с улични кучета. За опасността от болестта разказа д-р Мирлев от приюта в Казанлък.

Източник: БГНЕС