Разследват членове на сирийското правителство за престъпления срещу човечеството
Разследват членове на сирийското правителство за престъпления срещу човечеството / снимка: БГНЕС, архив

Германия разследва членове на правителството на сирийския президент Башар Асад по подозрения в престъпления срещу човечеството, съобщи генералният прокурор Харалд Ранге, цитиран от Ройтерс.

Обект на нашето разследване са престъпления, извършени от членове на режима на Асад, каза Ранге без да навлиза в подробности. Разследванията се основават на кодекса за престъпленията срещу международното право, който включва престъпленията срещу човечеството и военните престъпления.

Експертите на ООН, разследващи военните престъпления в Сирия, днес казаха, че са готови да предоставят имена и подробности от секретния си списък със заподозрени на всяка разследваща институция, подготвяща делата. Това ще даде възможност извършителите на убийства, изтезания и други жестокости от всички страни в конфликта да бъдат изправени пред правосъдието.

Броят на следствените процедури в Германия срещу предполагаеми ислямистки екстремисти и бойци, върнали се от джихад в Сирия и Ирак, се е увеличил с близо 50% от началото на годината, съобщи генералният прокурор, цитиран от ДПА.

Прокуратурата води сега 68 досъдебни производства и наказателни преследвания срещу 106 обвиняеми, уточни Ранге. В края на 2014 г. следствията са били 46 срещу 83 обвиняеми. За сравнение в началото на 2014 г. следствените процедури са били пет, срещу осем предполагаеми ислямистки екстремисти, посочва АФП. Растящият брой следствия говори за огромното влияние, което имат конфликтите в Сирия и Ирак, включително върху Германия, посочва федералната прокуратура в Карлсруе, занимаваща се със случаите на тероризъм.

Германското правителство е особено обезпокоено от завръщащите се екстремисти, докато се опитва да предотврати терористични нападения в страната.

Според разузнавателните служби около 600 джихадисти са заминали от Германия за Сирия, а около 60 са били убити. Властите са идентифицирали в Германия близо 300 ислямисти, способни да извършат атентати.

Източник: БТА