Лазаров: До дни трябва да бъде разчистен от свлачището пътят Асеновград-Смолян
Лазаров: До дни трябва да бъде разчистен от свлачището пътят Асеновград-Смолян / снимка: БГНЕС, архив
Лазаров: До дни трябва да бъде разчистен от свлачището пътят Асеновград-Смолян
78627
Лазаров: До дни трябва да бъде разчистен от свлачището пътят Асеновград-Смолян
  • Лазаров: До дни трябва да бъде разчистен от свлачището пътят Асеновград-Смолян

Продължава разчистването на свлачището, блокирало пътя между Смолян и Асеновград. Досега са премахнати над 6 хиляди тона скална маса и предстои от платното да бъдат вдигнати още толкова. Продължава и обрушването на опасните скали, надвиснали над екипите, отстраняващи падналите камъни. Проблеми, причинени от свлачища, има и на други места в страна, най-вече в планинските райони.

Трети ден продължава разчистването на огромното свлачище на пътя Асеновград - Смолян, каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров:

„Идеята ни е за много кратък срок да го разчистим, така че да осигурим пътя към Смолян и Пампорово, тъй като в момента условията са много добри за ски. Много голямо затруднение имаме от големите скални късове, които са паднали. Те предварително трябва да бъдат раздробени. По протежение на ската, от който се е свлякла скалната маса, са останали скали, които също трябва да бъдат бутнати. През днешния ден това ще е факт", обясни той.

Инженер Лазаров уточни, че се очаква до дни участъкът да бъде изцяло разчистен, а към утрешния ден да има голям напредък в тази посока. По републиканската мрежа и други проблеми, причинени от свличане на скална маса:

„Има отделни свличания по пътя, по който е и голямото свлачище, малко преди Бачково има свличания, има свличания по пътя за Велинград, по пътя къмч Гоце Делчев, по Кричим-Девин, който е сложен като алтернативен маршрут на пътя за Смолян", обясни още Лазаров.

Заради свлачище временна организация на движението има на второкласния път Рудозем - Средногорци. В района на Рудозем движението се осъществява само в едната лента. По пътя Омуртаг - Котел пък е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона.