Половината сигнали за бедстващи в Смолянско - фалшиви
Половината сигнали за бедстващи в Смолянско - фалшиви / снимка: БГНЕС

Почти половината от сигналите за бедстващи хора, които се получават в смолянската пожарна, се оказват фалшиви. Несъвестни граждани използват спасителите, за да им почистят пътя, независимо от бедствената обстановка.

В хижа "Скалните мостове", където преди дни спасителният екип преодолял всички паднали дървета и преспите до мястото , хората, подали сигнала отказват да бъдат евакауирани.

Подобна сцена се разиграла и когато бил поддаден сигнал за бедстващи в хижа "Шадийца". Когато спастелите стигнали до мястото, след двучасов преход в преспите, нямало бедстващи хора, целта им била да разчистят пътя им.

Шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян комисар Красимир Шотаров заяви, че по този начин се губи огромен ресурс, а в същото време могат да се получат сигнали, където наистина е необходимо да се действа в спешен порядък . В Неделино пък имало сигнали, в които случаи за болни хора са представяни за изключително сериозни, а след задълбочен разговор се оказало, че става въпрос за хора с високо кръвно налягане.

Независимо от това звсеки подаден сигнал в оперативния център на 112 в Районната служба "Пожарна и аварийна безопасност"  за хора в беда, е бил отреагиран, независимо дали се налагало спасителите да ходят по 4-5 км. пеш, добави комисар Шотаров.