Кунева дала на Борисов предложение за шеф на ДАНС
Кунева дала на Борисов предложение за шеф на ДАНС / снимка: БГНЕС

На заседание на правителството в сряда ще бъде обсъдена кандидатурата за председател на ДАНС, която след това ще бъде предложена на президента. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който беше на представянето на книгата на председателя на фондацията "Конрад Аденауер" д-р Ханс-Герт Пьотеринг.

Той отбеляза, че е получил предложение от вицепремиера Меглена Кунева за поста председател на ДАНС, което смятал за добро. По думите му ГЕРБ и Реформаторският блок имат ясни отношения.

Десницата в България е превъзмогнала различията, похвали се Борисов

"Там, където партиите имат добри кадри, не ги броим дали са повече, или по-малко, нямаме формула с коефициенти", допълни Борисов.

В отговор на въпрос премиерът се върна на темата за оставките на Лазаров и Писанчев. "Сега мога да кажа, оставките и на двамата бяха на моето бюро. Бяхме се разбрали на 20 март Писанчев да си подаде оставката, за да минат срещите с шефа на ФБР и да се довършат операции с партньорски служби. Нищо не налагаше да се влиза в този катаклизъм. Не знам кой ги подучи така да избързат, но да се надяваме, че е случайно", коментира премиерът.

Владимир Писанчев подаде оставка като шеф на ДАНС на 6 март.

В деня след националния празник 3 март вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка. Той настояваше, че трябва да бъдат предприети промени и да бъдат сменен тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Борисов прие изненадващата оставка на Вучков, а след това обяви, че иска оставките на Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Двамата висши ръководители се разделиха с постовете си.

Тази седмица парламентът одобри номинацията на Борисов за вътрешен министър - вицепремиера Румяна Бъчварова. Президентът пък подписа указ за назначаването на Георги Костов за главен секретар на МВР. Костов бе заместник на Светлозар Лазаров. Преди правителството да предложи кандидатурата на Костов Бъчварова сподели, че е впечатлена от биографията му, а назначението му е знак за приемственост в МВР. Понастоящем за временно изпълняващ длъжността председател на ДАНС е назначен заместникът на Писанчев Недялко Недялков.