Десницата в България е превъзмогнала различията, похвали се Борисов
Десницата в България е превъзмогнала различията, похвали се Борисов / снимка: БГНЕС
Десницата в България е превъзмогнала различията, похвали се Борисов
78561
Десницата в България е превъзмогнала различията, похвали се Борисов
  • Десницата в България е превъзмогнала различията, похвали се Борисов

Елитът на българската десница присъства на представянето на автобиографията на председателя на Фондация „Конрад Аденауер" и и бивш председател на Европейския парламент д-р Ханс-Герт Пьотеринг. Определението за присъстващите беше дадено лично от премиера Бойко Борисов, който е автор на предговора на книгата. Той каза добри думи за нея и я определи като: „интересна, има и снимки и картинки от толкова важни периоди на Европа".

Издаването на автобиографията на Ханс-Герт Пьотеринг на български е финансирано от ГЕРБ, а приходите от продажбите ще се дадат за благотворителност за град Раковски, обясни премиерът Борисов. От ГЕРБ като най-голяма партия в момента са имали финанси да я издадат, каза Борисов и посочи, че интересът е голям. Сега ще вдигнем тиража поне с 5000, каза той пред автора и присъстващите на представянето на книгата.

Десницата в България е превъзмогнала различията похвали се Борисов
netinfo

Още в началото на изказването си, Борисов поправи евродепутата на ГЕРБ - д-р Андрей Ковачев, който пропусна да се обърне към парламентарния шеф Цецка Цачева и столичната кметица Йорданка Фандъкова. „Другите ги изброиха, няма да ги повтарям, но това са важни хора", напомни Борисов. Той изрази задоволство, че вижда приятели и съратници на Пьотеринг през годините, включително от периода, в който от ГЕРБ не са се занимавали с политика.

Премиерът на пропусна да спомене, че е автор на предговора към книгата. „Андрей Ковачев препоръча да се прочете книгата от моите хора в ГЕРБ, което трябва да е задължително, защото има и предговор към нея", подчерта Борисов.

По думите на Борисов заглавието на книгата „За наше щастие обединени" все едно е писано за България.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че доскоро политиците в България не били обединени, а днес десницата е успяла да превъзмогне различията и да състави кабинет. „Знаете, колко разединени бяхме в България. Знаете, че десницата и център-дясно не си говореха. Дори в Брюксел не се подкрепяхме едни други, не искахме някой да стане дори член на Европейската народна партия", каза Борисов.

Той си припомни първата среща с Пьотеринг. „Никога няма да я забравя. Отвсякъде ви казваха да не се срещате с мен. Добре, че беше президентът на Европол Юрген Щорбен, наш приятел, който дойде при вас и каза „Това е най-добрият полицай". Никога няма да го забравя. И тогава вие казахте „Добре, може да се снимаме и да се срещаме", продължи със спомените Борисов.

Десницата в България е превъзмогнала различията похвали се Борисов
netinfo

Министър-председателят каза, че книгата е интересна и има снимки и картинки от важни периоди на Европа, които цензурата до 90-та година не е позволявала да се видят у нас.