Кунева и министри пред НС: Държавата е на мястото си в снежното бедствие
Кунева и министри пред НС: Държавата е на мястото си в снежното бедствие / снимка: БГНЕС

Държавата е на мястото си в снежното бедствие. Около тази теза се обединиха вицепремиерът Меглена Кунева и министрите Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Теменужка Петкова, които бяха изслушани в парламента заради ситуацията в страната.

Изслушването на вицепремиера и тримата министри е по искане на опозицията, която засипа управляващите с критики, че седми ден редица населени места в страната бедстват.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче контрира, че държавата е демонстрирала бързи и адекватни действия: „Оценявам вашата загриженост. Ситуацията е тежка. Но искам да ви уверя, че загрижеността на държавата наистина е много голяма. Освен загриженост държавата демонстрира и много бързи и адекватни действия. Работихме в екип всички и смятам, че резултатите са налице. Имахме добра координация помежду си. Ще продължим да работим до окончателното отстраняване на повредите".

Продължилите критики на опозицията, че не е имало координация между институциите изнерви вицепремиера Меглена Кунева: „Това, което се случи този март, не се е случвало от 50 години назад. Просто трябва да вземете справки. Ситуация, в която имаме 1205 сигнала за произшествия, които са спасяване на бедстващи, извличане на блокирани транспортни средства, транспортиране на граждани до лечебни заведения, отстраняване на падали камъни и дървета по пътищата, осигуряване на пътища за евакуация, отводняване - това не е обичайна ситуация".

Машини остават до лятото в рискови за свлачища райони

По време на обсъждането на снежното бедствие за първи път от парламентарната трибуна думата взе и независимият депутат Ана Баракова. Тя отправи питане към регионалния министър Лиляна Павлова във връзка с очакванията за активизиране на още свлачища и срутища в бедстващите райони, по пътната мрежа в област Пловдив, и какви действия са предприети в тази посока.

„Огромните валежи от сняг и дъжд тепърва предстои да нанесат огромни щети не само по републиканската пътна мрежа, но и на територията на цялата страна във всички региони, в които има предпоставка за образуване на свлачища и срутища", отговори министър Павлова.

Близо 60 000 абонати все още са без ток след снежния ад

Към 8.30 часа днес по данни на министъра на енергетиката Теменужка Петкова 393 са селищата без електричество, а засегнатите абонати са над 57 000.