Очаква се да бъдат активизирани свлачищни процеси в бедстващите региони
Очаква се да бъдат активизирани свлачищни процеси в бедстващите региони / снимка: БГНЕС

В районите, където паднаха обилни валежи от дъжд и сняг и има предпоставка за свлачища и срутища, тепърва може да бъдат нанесени щети, призна регионалният министър Лиляна Павлова, цитирана от БГНЕС. Тя отговори на въпрос от независимия депутат Ана Баракова, която за първи път взе думата в 43-ото Народното събрание.

Лиляна Павлова: Това ще е годината на свлачищата

В Смолян, Кърджали и Пазарджик има очаквания за свлачища, особено по пътя от Кричим до Доспат, в региона на Чепеларе и цялата Смолянска област, посочи Павлова. Родопи като планина е предразположена към такива свличания и срутища, каза тя, защото скалите там изветряват в дълбочина, загубили са своята якост и това води до огромна скална маса, която буквално се срива.

Почистващите машини ще останат на място за пролетта и лятото в тези региони, за да може бързо и адекватно да се разчиства при евентуални свлачища, съобщи Павлова. Като по-дългосрочни мерки се предвиждат допълнителни съоръжения, с които да се обезопаси скалната маса и тя да не застрашава живота на хората.

България изпълнява и международните си ангажименти, като непрекъснато предупреждава съседните страни за нивото на река Марица. Нивата са високи в района на Харманли и Свиленград, като още на 6 март сме предупредили Гърция и Турция за това, призна екоминистърът Ивелина Василева в отговор на въпрос от депутата от БДЦ Борислав Иглев.

Набелязаха 14 мерки за справяне с наводненията

По поречието на река Марица има инсталирана система за ранно предупреждение и информация се получава в реално време, така че да се вземат мерки при рискови ситуации, категорична бе тя.

Това, което се случи този март, не се е случвало от 50 години насам, каза по време на изслушването Меглена Кунева в отговор на въпрос от Чавдар Георгиев от БСП.

Експерт: От 1978 година не е имало такава авария с тока

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък обяви, че институциите са реагирали максимално бързо и адекватно по отношение на състоянието на "Мини Марица Изток".

Още на 6 март във връзка с предстоящата обстановка е изпратено писмо до "Мини Марица Изток" за червения код и към настоящия момент мините работят нормално, както и тези, които се намират в Родопите.

"Направили сме всичко възможно да бъде доставено максимално бързо захранване на мините", увери тя. Не може да се говори за срив в енергийната система на мините на този етап и това се дължи на добрата координация на отделните институции, категорична бе Теменужка Петкова.