Обстановката в Смолян постепенно започва да се нормализира
Обстановката в Смолян постепенно започва да се нормализира / БГНЕС

Обстановката в Смолян постепенно започва да се нормализира. Основният проблем обаче остава липсата на ток и достъпа до населени места в района, съобщават от общината.

Остава тежка ситуацията в областите Смолян и Кърджали. На терен работят общо 180 екипа, за да възстановят електричеството, съвместно с представители на Електроенергийния системен оператор „ЕСО“, съобщи за Дарик говорителят на ЕВН Крум Косев. В градовете Рудозем и Мадан вече има ток, продължава работата по пускането и в останалите селища в общините. На тъмно 5-ти ден са населените места в общините Баните и Неделино, допълни Крум Косев.

От 48 населени места в община Смолян все още са затворени пътищата към селата Мугла, Кремене, Киселчово, Орешец, Вълчан дол, Змиево, Сивино, Горово, Чеплят, Турян, Букаците, махали около с. Търън и махала Гращица в Широка лъка.

Машини работят за почистване на пътищата. Утре към Мугла потегля и ратрак да пробива пътя. Процесът по разчистването се затруднява, защото първо трябва да се отстранят и срежат падналите дървета, за да може да мине техниката.

Над 300 хляба, лекарства и гориво са доставени до Требище, махала Еленска, Селище, Горна Арда и Смилян, съобщиха още от общинската администрация.

Нормализира се обстановката в общините Лъки и Куклен, съобщи за Дарик областният управител на Пловдивска област Розалин Петков.

Пътят към Манастир вече е разчистен. Машини от рудниците работят за отварянето на пътищата от Лъки и село Здравец към Джурково, където има дом за възрастни хора с умствена изостаналост.

Селата Яворово и Добралък в община Куклен  остават без ток. Продължава работата по почистването на пътя към Добралък, който е блокиран от свлачище.

Възстановено е електрозахранването на радиорелейната станция в местността Копривките, откъдето се излъчват програмите на националните ефирни медии за района на Пловдив. До вчера предавателите работеха с намалена наполовина мощност, за да се пести горивото за агрегата, който ги захранва. В Противен случай Пловдив можеше да остане без радио и телевизия.

Очаква се днес да бъде взето решение дали ще бъде отменено частично или цялостно бедственото положение в община Велинград.