Високопроходима военна техника помага на хората в Смолянско
Високопроходима военна техника помага на хората в Смолянско / снимки: БГНЕС

Високопроходима техника доставя хляб и хранителни продукти до населени места в област Смолян, до които пътищата са недостъпни заради снега, съобщиха от Областната администрация. Хляб е транспортиран до общините Рудозем и Златоград, които второ денонощие са без електроснабдяване.

От Община Смолян са осигурени и високопроходими автомобили за няколко погребения в родопски села, тъй като достъпът до гробищата също е затрупан от сняг. Специален транспорт е изпратен и за превозване през снежните преспи на персонала, както и храна за Дома за възрастни хора в с. Фатово.

Пътищата от първокласната и второкласна мрежа в област Смолян са проходими, но автомобилите трябва да бъдат задължително с вериги на гумите, информират от ОДМВР-Смолян. Всички третокласни пътища, както и проходите „Превала” и Печинско” са затворени.

Военнослужещи от формированието 28 330 в Смолян помагат за снегопочистването в района на Общината и на Многопрофилната болница за активно лечение в Смолян, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната. Почистването се извършва с роторен снегорин.

Паднала лавина е препречила днес пътя за с. Ягодина. Общо 25 доброволци, около 100 души от местни фирми и горски работници са ангажирани в разчистването на терени с падащи дървета в община Смолян според данни от заместник-кмета Мариана Цекова. Рухващите под напора на натрупания сняг дървета се превръщат в основен проблем в бедствената обстановка, тъй като прекъсват жици на електропроводи и затрудняват проходимостта на пътищата. Дървета са паднали и върху две къщи в Смолян, засегнати са покривите на сградите.

Остава бедственото положение в област Кърджали

Четири роторни машини усилено разчистват затворени пътни участъци заради снежна покривка и навявания в област Кърджали по направленията Кърджали-Ардино, Черноочене-Комунига, Кърджали-Джебел и Момчилград-Крумовград.

Към Кърджали пътуват още четири роторни машини - от Шумен, Бургас и Хасково, които ще се включат в снегопочистването на основните пътища, като идеята е до утре сутринта да бъдат отворени за движение основните пътни артерии в областта.

Това  заяви в Кърджали след заседание на Кризисния щаб към областния управител Илия Илиев министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя заедно с зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и народния представител Цвета Караянчева са в района на Ардино, където снегорините разчистват пътя.

Всеки момент се очаква да бъде отворен пътя Момчилград-Крумовград. Най-критично остава положението в Ардинско и Крумовград, където има сериозни проблеми с пътищата, електрозахранването и водите, посочи Лиляна Павлова. По думите й днес е осигурена доставката на агрегат - 300 киловата, за да се захрани подстанцията в Крумовград.

Стана ясно, че пътят Хасково-Кърджали вече е отворен за движение. Министър Павлова предупреди, че обстановката в Кърджалийско остава бедствена и ако не се налага хората да не предприемат пътувания по пътищата на областта.

Екипите на EСО възстановяват захранването към помпените станции в Момчилград, Джебел и Кирково. Предстои аварийните групи на ЕВН да започнат отстраняване на повредите по вътрешната мрежа, каза зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Пускат ученици в Смолян и Кърджали в дървена ваканция

Понеделник и вторник (9 и 10 март) са определени за неучебни за цялата област Кърджали, каза областният управител Илия Илиев. Учебният процес във всички училища в област Смолян пък е преустановен до 11 март включително.

Причина за „дървената ваканция” е усложнената зимна обстановка в региона и обявеното бедствено положение. Указания за учебния процес са изпратени до кметовете. Прекратяването на учебните занятия е съгласувано с Регионалния инспекторат по образование.

Високопроходима военна техника помага на хората в Смолянско
netinfo

Стотина населени места в Хасковска област все още са без ток

Водоподаването в Димитровград вече е възобновено, съобщиха от общинската администрация. В областта обаче все още има десетки села без вода, а тези без ток са около стотина. Около 13.00 ч. снегът спря, но като цяло снеговалежът в областта продължи близо 40 часа и натрупа близо 40 см.

Река Сазлийка край Симеоновград преля и затвори пътя за близкото село Троян. Преля и река Мартинка край димитровското село Брод. Пътят Димитровград - Симеоновград също е затворен. Участъкът Харманли - Тополовград е затворен за тежкотоварни автомобили.

Язовир „Ивайловград” е започнал да прелива над единия преливник и затова там в момента се извършва контролирано изпускане на водата. От Метеорологичната обсерватория в Хасково съобщиха, че утре в града валежи не се очакват.

Снежната покривка в община Лъки на места достига 2 м

До 2 м достига на места снежната покривка в община Лъки, където от тази сутрин е обявено бедствено положение. Това каза общинският съветник Делчо Бакърджиев. От вчера снегът продължава непрестанно да вали, уточни той.

Не е ясно дали има бедстващи хора на територията на общината, защото комуникациите са нарушени и нямаме информация, добави Бакърджиев. От вчера два от мобилните оператори нямат покритие в района на Лъки. Селата на територията на общината все още са без електричество. Децата от всички училища ще бъдат във ваканция до четвъртък, съобщи Бакърджиев.

По-рано днес от общинската управа помолиха военните да изпратят верижни машини, които да се включат в разчистването на пътищата. Това обаче е невъзможно, тъй като поделението в Асеновград не разполага с такава техника, каза областният управител на Пловдив Розалин Петков.

Верижни машини има в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, но разстоянието до Лъки е твърде голямо и те не могат да пътуват толкова време по асфалт, уточни Петков.

С изключение на община Лъки, ситуацията в Пловдивска област се нормализира, съобщи говорителят на електроразпределителното дружество ЕВН Крум Косев. В някои села в общините Садово, Родопи, Асеновград и Хисаря все още няма електричество. Скъсани са осем електрически стълба и много далекопроводи, уточни Косев. Десет групи продължават да отстраняват авариите.

Високопроходима военна техника помага на хората в Смолянско
netinfo

Бедствено положение в община Велинград

Заради обилния снеговалеж през последните два дни, кметът на Община Велинград обяви бедствено положение в община Велинград. По думите му основният проблем е липсата на електрозахранване в целия район, включително и във Велинград.

Три села в общината Цветино, Магерово и Бозево са откъснати от света. Заради извънредната ситуация ще бъде свикан Кризисен щаб. Очаква се областният управител на Пазарджик също да присъства на заседанието.