Един от обвиняемите за убийството на Немцов призна вина
Един от обвиняемите за убийството на Немцов призна вина / снимки: БГНЕС

Заур Дадаев, един от обвиняемите за убийството на руския опозиционер Борис Немцов, се призна за виновен, предаде ТАСС.

При обявяването на постановлението за ареста му съдия Наталия Мушникова обяви, че Дадаев е признал вината си в показанията си пред следствието. Обвиняемият ще бъде задържан под стража до 28 април. В съда той не коментира въпроса за вината си, а само поиска справедлив процес според закона.

Другият обвиняем Анзор Губашев заяви, че е невинен пред съда, който разглеждаше мярката му за неотклонение. Той обаче също ще остане в ареста. Съдът остави в ареста и другите трима заподозрени за съучастие в убийството на Немцов.

Предявиха обвинение срещу двама заподозрени за убийството на Немцов

45-годишният Хамзад Бахаев, 34-годишният Тамерлан Ескерханов и 31-годишният Шагид Губашев ще останат в ареста до 28 април. Те са заподозрени в съучастие в убийство, извършено като част от организирана престъпна група с користни цели, както и за незаконно притежание на оръжие от организирана престъпна група.

Съдия Мушникова подчерта, че те са заподозрени по особено тежки престъпления, за които се предвижда наказание от 8 до 10 години затвор или доживотна присъда. Според нея при по-мека мярка за неотклонение има риск те да се укрият или да се опитат да възпрепятстват следствието.

Един от обвиняемите за убийството на Немцов призна вина
netinfo

По-късно се появи и информация, че един от чеченците, заподозрян за убийството на руския опозиционен водач Борис Немцов, е дълбоко вярващ мюсюлманин, който бил шокиран от карикатурите на пророка Мохамед във френския сатиричен вестник „Шарли ебдо”. Това каза президентът на руската република Чечения Рамзан Кадиров, цитиран от Ройтерс.

„Всички, които познават Заур Дадаев, потвърдиха, че той е дълбоко вярващ и че той, както всички мюсюлмани, е бил шокиран от публикациите на „Шарли ебдо” и от реакциите в подкрепа на отпечатването на карикатурите”, написа Кадиров в Инстаграм.

Кадиров потвърди освен това, че Дадаев, един от петимата заподозрени, задържани за убийството на Немцов на 27 февруари, е работел в чеченската полиция и е бил награден за храброст, посочва Ройтерс.

Руски следователи съобщиха миналата седмица, че разследват възможността ислямисти да са застреляли Немцов заради позицията му в подкрепа на публикуването на карикатурите във френското сатирично издание, добавя Ройтерс.

Източник: БТА