Контролирано се изпуска язовир „Извор”
Контролирано се изпуска язовир „Извор” / снимка: Dariknews.bg, архив

Обемът на язовир „Извор” е 1,5 м под кота „преливник” и се изпуска контролирано, съобщи пресцентърът на Областната администрация в Перник. Експертна група, ръководена от областния управител Ирена Соколова, е проверила днес язовирите в общините Радомир и Ковачевци.

Обиколката е част от инспекцията, започната през тази седмица от областния управител Ирена Соколова, на всички водоеми в Пернишкия регион. Експертите констатирали наличие на храстовидна и дървесна растителност по външната стена на язовирната стена на „Извор” и „Пчелина”, която трябва да бъда премахната.

„Пчелина” е най-големият язовир в Пернишка област. Той прелива целогодишно и се следи стриктно от „Напоителни системи”.

Напълно изпуснат е язовир „Прибой”. Той ще бъде завирен отново след изпълнението на предписанията от Междуведомствената комисия, дадени през ноември миналата година. И трите проверени днес водоеми разполагат с охрана и технически персонал.

Ще бъдат изготвени нови предписания към собствениците и ползвателите на всички язовири, за да се подобри техническото състояние на водоемите на територията на областта. Трябва да бъдат отстранени неизправностите и да се поддържа необходимият свободен обем, за да може да се реагира своевременно при евентуални обилни валежи, коментира Соколова.