Д-р Новоселска отчете 100 дни управление
Д-р Новоселска отчете 100 дни управление / Дарик Добрич

Областният управител д-р Маргарита Новоселска отчете първите 100 дни от своето управление. Тя акцентира върху бързите и адекватните мерки, предприети от Областна управа по време на обилните валежи в началото на февруари. При покачване на нивото на водата е започнало контролирано източване на язовир „Одринци", с което е предотвратено преливане през преливника на водоема, което би довело до значителни материални щети, а може би и до човешки жертви. За да бъдат защитени здравето и живота на хората е взето решение да бъде извършена пълна евакуация на населението на селата Долина и Одринци. За всички поражения от наводненията, кметовете на общини са предоставили информация и разчети, които са изпратени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и до фонд „Солидарност" към ЕС.

В момента се извършва проучване на речните участъци, извън общинските територии, които имат нужда от корекция или прочистване. На територията на областта се намират и два язовира без установени собственици - Божан и Пластхим, които областният управител трябва да обезопаси, а впоследствие да изведе от експлоатация.

През отчетния период е направен пълен анализ на активите и пасивите на Областна администрация, на дълготрайните материални активи и вземанията, посочи още д-р Новоселска. В момента се прави пълен оглед на всички имоти държавна собственост в областта. Към момента Областна администрация Добрич управлява един имот публична държавна собственост - сградата на администрацията и 287 броя недвижими имоти частна държавна собственост. От получените справки от общините е станало ясно, че 36 от тези имоти са продадени на общините или са актувани като общински, поради което трябва да се отпишат като държавни.

Областна администрация управлява и 17 апартамента в Добрич, 7 от които са предоставени на наематели, 10 са свободни, но от тях 4 са негодни за обитаване. Предстои вземане на решение за ремонт или за обявяването им за продажба с данъчна оценка под 10 000 лева.

В края на февруари е приключил одитът на Сметната палата във връзка с дейностите по придобиване, управление и разпореждане с имущество в Областна администрация, който обхваща периода от 2011 г. до.2013 година. Очаква се окончателният доклад на Сметна палата.

В рамките на своите правомощия д-р Новоселска е осъществила контрол по законосъобразността на решенията на Общинските съвети на осемте общини в региона. За преразглеждане са върнати 7 решения - по едно на Общинските съвети в Генерал Тошево, Добрич, Крушари и Тервел и 3 на Общинският съвет в Каварна.

Изискванията към всички служители в институцията са завишени, обяви още Маргарита Новоселска. По думите й в Областна администрация изразът „Не може да стане" вече е забранен.