Томислав Дончев изпреварил Вазов по поетика
Томислав Дончев изпреварил Вазов по поетика / 100 вести

"Томислав Дончев изпревари Вазов по поетика. Шипка отпреди век и половина е пот, барут, олово, стомана и кръв, каза вицепремиерът, върхът отвърна на речта му с “Да живей България!”, това пише във водещата статия на вестник "100 вести" репортерът на изданието от върха на 3 март Минка Минчева.

От статията научаваме още, че:

"Томислав Дончев напомни на всички, присъстващи на площада, че „заплахите, които могат да унищожат един народ, са липсата на памет и липсата на цел. Възгласите „Да живее България!”, стотиците развени знамена, хилядното множество, което тръгна по 894-те стъпала към Паметника на свободата, е доказателство, че българите имат памет за своите герои. Най-важното е, че памет към героичната ни история имат децата и младите хора - те бяха най-много на върха".

Режисьорът и директор на габровския Драматичен театър Невена Митева получи наградата за режисура на проведения в Пловдив зимен фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“, информира "100 вести". В театралния раздел на фестивала участвали няколко столични театъра и ДТ „Рачо Стоянов“ - Габрово с прочутата си постановка по Чудомир „Село, село, пусто село“.

От изданието научаваме още:

Спектакълът „Нощта на Еньовден“ беше обявен за събитие № 1 сред номинираните 23 прояви в областта на културата за 2014 година. Тържествената церемония по обявяването на класацията от Първия конкурс „Събитие на го- дината в областта на културата“, обявен от Клуба на будителите.

„Авансово плащане от 35 на сто за извършването на необходимите по санирането строителни дейности и 95 процента от стойността на изпълнението до получаването на акт 15 ще получат фирмите, които участват в правителствената Програма за енергийно обновяване на българските домове“ – информира областният управител на Габрово Николай Сираков за казаното от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва миналата седмица в работна среща в Севлиево по темата за санирането.