Немцов работел върху доклад за намесата на Русия в бунта в Украйна
Немцов работел върху доклад за намесата на Русия в бунта в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Опозиционният активист Иля Яшин каза за радио "Ехото на Москва", че последно е говорил с Борис Немцов преди два дни. Той работел върху доклад, съдържащ доказателства , които според него доказвали, че Русия е пряко замесена в сепаратисткия бунт, избухнал миналата година в Източна Украйна.

Опозиционният политик Борис Немцов е убит в Москва

Яшин заяви, че не се съмнява, че убийството на Немцов е политическо, предаде Асошиейтед прес.

Политическият анализатор Станислав Белковски каза пред същото радио, че според него смъртта на Немцов по никакъв начин не е в интерес на Путин. "Но атмосферата на омраза към алтернативно мислещите, създала се през изминалата една година от анексирането на Крим, може и да е изиграла своята роля", каза Белковски.

Убийството на харизматичния опозиционен политик и бивш вицепремиер Борис Немцов става няколко дни преди планиран протест срещу управлението на президента Владимир Путин, отбелязва Асошиейтед прес. Немцов - остър критик на Путин, атакуваше некомпетентността на правителството, ширещата се корупция и политиката на Кремъл по отношение на Русия. Немцов бе един от организаторите на Пролетния протестен марш на опозиция, насрочен за неделя.