Опозиционният политик Борис Немцов е убит в Москва
Опозиционният политик Борис Немцов е убит в Москва / БГНЕС

В центъра на Москва бе убит руският опозиционен политик Борис Немцов.

Престъплението е извършено в петък около 23,40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл.

Немцов е бил убит с четири изстрела в гърба на мост край Кремъл, докато се разхождал с позната, пристигнала от Украйна, която не е пострадала, съобщи говорителка на вътрешното министерство. Стреляно е от бяла кола, марката е известна, но не се съобщава. На мястото са намерени шест гилзи. Според руската телевизия НТВ политикът е бил с 24-годишната киевска манекенка Анна Дурицкая. Имало е и други свидетели на покушението.

Малко преди да бъде убит, Немцов е казал, че е трудно да се живее под постоянен натиск и сплашване

Часове преди смъртта си Борис Немцов е заявил, че е трудно да се живее под постоянно сплашване и натиск, съобщи Асошиейтед прес. "Няма да крия факта, че опозицията е подложена на силен натиск", цитира думите му агенцията. "Разпространяват се лъжи за хората и трябва да си много силна личност, за да се справиш с това. Знам го от собствен опит", каза той.

В един от последните си коментари за либералното радио "Ехото на Москва" Немцов призова руснаците, които са "за спиране на руската война с Украйна , за спиране на агресията на Путин, да дойдат на шествието "Пролет" в Марино", район на Москва, което беше насрочено на 1 март.

След като беше застрелян, руски опозиционери казаха, че Немцов е работел върху доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Организаторите на протестното шествие в неделя съобщиха, че го отменят заради смъртта на Немцов и ще организират проява, която нарекоха "траурно шествие". Тя не е свързана с погребението на политика.

Адвокатът на застреляния руски опозиционен политик Вадим Прохоров, каза, че Немцов е получавал заплахи в социалните мрежи и че полицията е била уведомена, но властите не са направили нещо, за да го защитят, предаде Асошиейтед прес.

Опозиционният политик Борис Немцов е убит в Москва
netinfo

(Борис Немцов)

Путин определи убийството като поръчково и стопроцентова провокация

Убийството на политика Борис Немцов е стопроцентова провокация, подчерта Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, съобщи ТАСС. В интервю за англоезичната руска телевизия "Раша тудей" той каза, че още е рано да се правят каквито и да е изводи, но още сега може да се заяви, че това е стопроцентова провокация. Песков припомни думите на президента Владимир Путин, който каза, че това прилича на поръчково убийство, което "има всички признаци на провокация".

В интервю за радио Комерсант ФМ Песков каза, че вижда провокация в убийството - било то организирано, или не - защото Немцов е бил в опозиция на правителството, а опозицията е планирала свои мероприятия в близките дни. Песков спомена и "като цяло много емоционалната, наситена обстановка" във връзка със събитията в Украйна. Разбира се, това напълно може да изглежда като провокация, каза Песков. Говорителят на президента каза също, че Немцов е имал "достатъчно тесни връзки с различни хора в Киев, често е пътувал дотам" и това не е тайна. Песков посочи, че в политически план Немцов не е представлявал никаква заплаха за Путин, чийто рейтинг е несравнимо по-висок от този на опозиционера.

Московчани скърбят за Борис Немцов

Веднага след като полицията се изтегли от мястото, където малко преди полунощ бе застрелян Борис Немцов, московчани започнаха да носят цветя на лобното му място, на моста близо до Кремъл, съобщиха информационните агенции.

Опозиционният политик Борис Немцов е убит в Москва
netinfo

Кой бе Борис Немцов

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на РПР-Парнас, член на Координационния съвет на руската опозиция. Бил е губернатор на Нижегородска област, работил е в руското правителство: бил е министър на горивата и енергетиката (1997), първи вицепремиер (1997-1998). През 1997-1998 е бил член на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Няколко пъти е бил член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата.

След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност". От 2012 г. е съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС). На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

Източник: БТА