Московчани скърбят за Борис Немцов
Московчани скърбят за Борис Немцов / снимка: БГНЕС, архив

Мястото на снощното убийство на Борис Немцов в центъра на Москва осъмна тази сутрин отрупано с цветя и горящи свещи, предаде ТАСС. Там е поставена и снимка на Немцов и икона на Христос Спасителя. Малко по-настрани дежури и полицейски екип.

Въпреки ръмящия дъжд московчани продължават да прииждат и да носят цветя, най-често червени и бели рози и карамфили, и да палят свещи. На мястото остават няколко десетки журналисти и съчувстващи граждани. Много от тях стоят за известно време и разговарят с другите, обсъждайки снощното показно убийство.

Немцов бе застрелян малко преди полунощ на Големия Москворецки мост край стените на Кремъл и Червения площад с няколко изстрела от преминаваща бяла кола. Четири куршума са попаднали в гърба на политика, който се е разхождал със своя позната. Той е починал на място.

Следственият комитет на Русия вече заведе наказателно дело за престъплението по два члена от руски Наказателен кодекс - за убийство и за незаконно носене на оръжие. Представител на Главното следствено управление на Москва заяви, че не се изключва версията убийството да е поръчково.

Немцов, който е бивш губернатор на Нижегородска област, а в момента бе депутат от Ярославската областна дума, ще бъде погребан в Москва, съобщи пред ТАСС бившият му прессекретар и близък приятел Александър Котюсов, който пък се позовал на съпругата на Немцов - Ирина Корольова. В момента семейството и близките му решават на кое точно гробище в руската столица ще бъде погребението. ТАСС припомня още, че 55-годишният Немцов има четири деца.

Московските власти разрешиха на опозицията да организира утре шествие в центъра на Москва в памет на убития снощи опонент на Кремъл Борис Немцов, предаде АФП.

Дадохме съгласието си за тази проява, заяви пред агенция РИА Новости ръководителят на московския департамент за регионална сигурност Алексей Майоров, уточнявайки, че шествието ще премине край мястото, където беше убит Немцов. Според властите в шествието може да участват до 50 000 души. Началото му е обявено за 15.00 ч. московско време, уточнява ТАСС.

Един от организаторите на съгласувания с кметството на Москва опозиционен митинг опроверга твърдението на друг опозиционен лидер - Михаил Касянов, че акцията е отменена. Според Сергей Давидис това е било преждевременно изказване на Касянов и решение за отмяна на митинга и замяната му с траурно шествие за убития Немцов все още не е прието от организаторите. Въпросът щял да бъде обсъден от организационния комитет по-късно днес.

Немцов бе един от организаторите на планирания за утре опозиционен митинг за протест срещу войната в Източна Украйна и срещу ролята на Москва в нея. Сред организаторите обаче явно са настъпили разногласия относно провеждането на акцията след убийството на Немцов, отбелязва Ройтерс.

От московското кметство потвърдиха, че група опозиционери са се обърнали с молба да бъде изменен форматът на съгласуваната акция в неделя. Негов говорител каза, че законните срокове за евентуална промяна вече са изтекли, но ще се обсъди дали искането на опозицията "може да бъде удовлетворено в рамките на някакви други договорки".

Източник: БТА