ИД отвлича християни в Сирия, разбива древни артефакти в Ирак
ИД отвлича християни в Сирия, разбива древни артефакти в Ирак / Thinkstock/Getty Images

Съветът за сигурност на ООН осъди отвличането на християни в Сирия от групировката "Ислямска държава" и настоя за незабавното им освобождаване, съобщи Асошиейтед прес. Точният брой на похитените засега не може да се установи, а съдбата им остава неизвестна.

По данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) "Ислямска държава" е отвлякла през последните няколко дни 220 християни от асирийски селища в Североизточна Сирия, включително 11 села близо до град Тел Тамр в провинция Хасака.

Според представител на Асирийската демократична организация (АДО) "Ислямска държава" е отвлякла около 300 души при нападения срещу 33 асирийски села, посочва Асошиейтед прес.

Асирийците са древен семитски народ, говорещ източен диалект на арамейския език. Според библейското предание те произхождат от Асур - втори син на Сим и внук на Ной. През 20 век асирийците са подложени на гонения и стават жертва на масови репресии от страна на турците и персите. В Сирия те населяват северните и централните райони. В Хасака са запазени най-древните асирийски църкви, две от които бяха подпалени преди няколко дни от "Ислямска държава".

Днес "Ислямска държава" разпространи видеозапис, показващ екстремисти, които с чукове разбиват древни артефакти в град Мосул, провинция Ниневия, Северен Ирак, предаде Асошиейтед прес.

Петминутният видеозапис показва група брадати мъже в Музея на Мосул, които с чукове и бормашини разбиват на парчета няколко големи статуи. След това е показан мъж в черно облекло на съседна археологическа площадка, който разбива статуята на асирийско божество - крилат бик, датиращ от 9 век преди Христа.

Акцията е част от кампанията на екстремистите от ИД, които унищожиха редица светини, включително мюсюлмански, за да премахнат това, което според тях е ерес. Смята се също, че са продавали антики на черния пазар, за да финансират кървавата си кампания в региона.

Източник: БТА