Консултациите при Плевнелиев продължават с ПФ и БДЦ
Консултациите при Плевнелиев продължават с ПФ и БДЦ / снимка: БГНЕС

На 24 февруари президентът Росен Плевнелиев ще проведе срещи с ръководствата на Патриотичния фронт (ПФ) и на „Българския демократичен център” (БДЦ), в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените политически сили.

От страна на БДЦ в консултациите ще участват съпредседателите на парламентарната група на формацията д-р Красимира Ковачка и Светлин Танчев, Румен Йончев, Росен Петров и Стефан Кенов. На консултациите ще бъдат обсъдени приоритетите на парламентарно представените партии за 2015 г.

Президентът Росен Плевнелиев ще подложи на обсъждане пет основни теми: Ключови реформи, които са на дневен ред през 2015 г.; Референдум и изборно законодателство; Международна и регионална сигурност; Отбрана и въоръжени сили; Кризи и природни бедствия.

Държавният глава вече проведе консултации с представители на политическа партия „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ). Партията се обяви в подкрепа на инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум за промяна на изборните правила с предложените от държавния глава въпроси за въвеждането на електронно гласуване, за въвеждане на задължително гласуване и за въвеждане на мажоритарен елемент и смесена избирателна система.

От партията ще подкрепят произвеждането на национално допитване заедно с местните избори през 2015 г. АБВ се присъединиха и към призива на върховния главнокомандващ за актуализация на бюджета за отбрана в рамките на т.г.

Партия „Атака” отказа да участва в консултациите, а лидерът Волен Сидеров заяви, че не вижда смисъл в тези консултации. „Не виждам логика президентът, който е представителна фигура, да консултира нещо с парламентарните партии. В темите за консултациите президентът предлага референдум, реформи, международна и регионална сигурност, отбрана и въоръжени сили, криза и природни бедствия”, коментира Сидеров.

Източник: БГНЕС