Бъчварова: Оценката за първите 100 дни на кабинета е положителна
Бъчварова: Оценката за първите 100 дни на кабинета е положителна / снимка: БГНЕС
Бъчварова: Оценката за първите 100 дни на кабинета е положителна
78027
Бъчварова: Оценката за първите 100 дни на кабинета е положителна
Бъчварова: Оценката за първите 100 дни на кабинета е положителна
  • Бъчварова: Оценката за първите 100 дни на кабинета е положителна
  • Бъчварова: Оценката за първите 100 дни на кабинета е положителна

Оценката за първите 100 дни работа на правителството е положителна - това заяви вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова по време на първия отчет за работата на кабинета Борисов 2. В отчитането на резултати се включиха и останалите трима вицепремиери - по европейските политики Меглена Кунева, по социалната политика Ивайло Калфин и по европейските фондове Томислав Дончев. Никой от тях не пожела да даде оценка по шестобалната система за работата на правителството.

Румяна Бъчварова наблегна върху установения стил на управление, че решаването на проблемите не трябва да се отлага.

Вижте повече за управленската програма на кабинета

От своя страна Томислав Дончев подчерта, че през тези 100 дни стрелката по-скоро е сочела към стабилността, отколкото към реформите.

Сред предизвикателствата в бъдещата работа на правителството вицепремиерите откроиха сработването му с парламентарните групи, както и реализирането на започналите реформи в различни сфери.

Вицепремиерът Меглена Кунева акцентира върху нарастващата европейска подкрепа за влизането на България в Шенген. Колегата й Томислав Дончев обясни, че очаква целият пакет от нови оперативни програми да заработи до средата на годината.

„Благодарение на това държавата ще продлължи да инвестира не само в тежка инфраструктура, а и в българските общини, малките и средни предприятия и социалнта сфера ще имат необходимия ресурс да градят и да правят реформи през тази и през следващите години", каза Дончев.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се ангажира да дава свободен път на всички мнения при решаване на даден въпрос в социалната сфера, но подчерта, че това, което няма да допусне, е да му се дават наставления от когото и да било извън държавната администрация.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова опроверга обвиненията на опозицията за кадрова чистка в управлението, като посочи, че по най-високите етажи на властта са сменени 77 процента от служителите.

Депутатите се карат за назначения и уволнения в администрацията

В отговор на въпрос, дали е дошло време за смяна на министри, тя изрази личното си мнение. „Потенциалът за развитие на правителството в кадровия му състав е все още неизчерпан и перспектива от около година ще даде шанс на всички, които искат да направят нещо положително", каза тя.