Кабинетът „Борисов си разписа програма за пълен мандат
Кабинетът „Борисов си разписа програма за пълен мандат / снимка: БГНЕС, архив
Кабинетът „Борисов" си разписа програма за пълен мандат
77580
Кабинетът „Борисов" си разписа програма за пълен мандат
  • Кабинетът „Борисов" си разписа програма за пълен мандат

Провеждане на решителни реформи в ключови социални системи, гарантиране на енергийната независимост на страната и повишаване на жизнения стандарт на хората, са сред основните цели в управленската програма на кабинета "Борисов 2".

Програмата беше публикувана днес, след като в сряда правителството я одобри. Тя залага на стабилното развитие на България и предвижда управление до 2018-а година.

Програмата на коалиционното правителство с премиер Бойко Борисов е съставена от над 160 страници и обхваща 21 секторни политики.

Сред мерките за стимулиране на икономическото развитие са насърчаване на високотехнологичните фирми и запазване на квалифицираните работни места, подпомагане на българските предприятия, чиято дейност е основана на иновации, подкрепа за създаване на инвестиционен фонд за високотехнологични производства.

В областта на обществените поръчки се предвижда въвеждане на електронната им форма. По отношение на социалната политика правителството потвърждава приоритетното въвеждане на минимално почасово заплащане на труда, спазване на годишното осъвременяване на пенсиите, както и изработване на Национална програма за противодействие на демографската катастрофа.

В образователната политика управляващите се ангажират да създадат условия за държавно субсидиране на частните детски градини и училища, както и да въведат дистанционна форма на обучение в училище. Приоритет е обучението, което ще формира "национално самочувствие и патриотичен дух сред учащите".

За подобряване на публичната среда и на прозрачността на медиите правителството предвижда създаване на звено, което ще съгласува сливане или придобиване на медии, с оглед да не се допуска значително влияние върху медийната среда. Ще бъде въведена забрана за предоставяне на публични средства на медии, които не са изпълнили изискванията за прозрачност на собствеността.