Къде зимуват раците?
Къде зимуват раците? / Thinkstock/Getty Images

Къде зимуват раците?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Този въпрос малко ни озадачава, защото не знаем дали искате да научите от биологична гледна точка къде прекарват зимата тези безгръбначни, а може да е свързан и с туристическа дестинация. Кой курорт е добър за зимния отдих на зодия Рак? Нищо чудно да съществува и някакъв такъв ваканционен хороскоп. А може би искате да тръгнем по следите на израза? Нека не се правим повече на интересни, че и без това историята е достатъчно любопитна.

Ракът, знаете какво е. Не е ясно колко от вас са го опитвали, но раците са вкусни и са разпространени във всякакви водоеми. Населяват езера, блата, язовири, където има достатъчно укрития-дънери, коренища, камъни по дъното. Някои видове раци провят дупки в бреговете и там се скриват. Чувствителни са към температурния режим на водата, но съществуват успешно в диапазон от максимални летни температури-от 15 до 30 градуса. При необходимост могат да мигрират по сушата на близки разстояния. Зимата не им е любим сезон. Стане ли студено, замръзнат ли водоемите, раците се крият там, където е сравнително по-топло - по дъното или в кореняците на крайбрежните дървета. От октомври до май улова на раци у нас е забранен. Така че те зимуват на спокойствие.

Изразът обаче не е български, макар да ви се струва, че е. Руски е. Ние сме го взели по литературна линия, което е забележително, защото на нас дай ни глупости да учим, а тук става дума за нещо много интересно. Изразът е сред любимите на руските автори и означава буквално „ще ти дам да разбереш", „ще те науча аз тебе". Съдържа в себе си закана за наказание. И така трябва да е, защото ловът на раци през зимата в Руската империя не е бил забранен , но не е бил и никак лесен. Изисквало се е продължително джапане в леден водоем, ровене за скрити раци, а това често е водело до простудни заболявания, измръзвания и дори смърт. Така търсенето на раци през зимата е било форма на наказание на провинили се крепостни селяни. Вместо да го налагаш с камшик го пращаш да ти налови раци насред зима. Ако оцелее, оцелее. Друг път да си опича акъла.

Практиката е била достатъчно често разпространена, за да влезе в езика като метафоричен израз - „ще ти покажа, къде зимуват раците" или „ще видиш ти, къде зимуват раците". Това е последно предупреждение за сурово наказание. Не е в смисъл, че някой хитрец знае как се вадят раци през зимата, макар че и такъв нюанс може да се промъкне в цялата работа, ако си представим твърде палав крепостен селянин, морж при това, който е научил тайната на зимния рачешки улов.

Надявам се бяхме изчерпателни, иначе раците у нас зимуват там, където зимуват Девите, Везните, Козирозите, Водолеите и прочее. Зимуват си в къщи, пред телевизора.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате