ДПС внася жалба в Страсбург заради забраната за агитация на майчин език
ДПС внася жалба в Страсбург заради забраната за агитация на майчин език / снимка: БГНЕС, архив
ДПС внася жалба в Страсбург заради забраната за агитация на майчин език
77867
ДПС внася жалба в Страсбург заради забраната за агитация на майчин език
  • ДПС внася жалба в Страсбург заради забраната за агитация на майчин език

ДПС внася следващата седмица жалба в съда в Страсбург заради забраната за използването на майчин език по време на предизборни кампании. Това съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан след заседание на Централния съвет на партията.

Лютви Местан отново повдигна темата за Възродителния процес

За пореден ден той обвини останалите политически сили, че са допуснали грешка, като в сряда са отхвърлили предложението да бъдат възстановени турските имена на починали хора.

С уговорката, че решението му е твърдо и зад него стоят и колегите му в ДПС, лидерът на Движението Лютви Местан заяви, че следващата седмица ще внесе в съда в Страсбург жалба за майчиния език. И под формата на шега даде пример защо: „С други думи Мартин Шулц може да води листата на БСП на следващите избори за Европарламент. Греъм Уотсън може да води листата на ДПС. Това е хипотеза. Но той ще бъде глобен или ще трябва да мълчи по време на цялата кампания. Той говори шест езика, но човекът не знае български. Ако случайно води листата на ДПС, той трябва да прави мълчалива кампания, защото ако говори на други език, ще бъде глобен".

Местан отново разкритикува Реформаторския блок, че се е превърнал в крайнонационалистическа и ксенофобска политическа сила. Прогнозира, че десните партии ще размислят за връщането на турските имена на починали хора и категорично отрече ДПС да е изпаднало в изолация:

„Има опити да се внуши усещане за изолираност на ДПС. Самият факт, че почти всеки ден се занимавате с изолацията на ДПС и ми задавате въпрос за изолацията на ДПС, означава, че не сме в изолация".

Лютви Местан допълни, че структурите на ДПС са „взривени" от поведението на останалите политически сили.