В Г. Оряховица отбелязаха 140 години от рождението на Атанас Буров
В Г. Оряховица отбелязаха 140 години от рождението на Атанас Буров / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица

Ръководството на Община Горна Оряховица уважи празничните прояви по повод 140 години от рождението на Атанас Буров в едноименната Професионална гимназия по лека промишленост и икономика. На празника присъстваха кметът инж. Добромир Добрев, заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева и секретарят на Общината Анелия Димитрова.

На честването за годишнината на известния български финансист, дипломат и политик присъстваха и изпълнителният директор на Фондация „Атанас Буров” Владимир Ташков, авторът на книгата „Атанас Буров. Живот за България” Жоро Цветков и бившият директор на училището и почетен гражданин на Горна Оряховица Илия Стефанов.

Изложба, припомняща мястото на Буров в българската история, бе подредена в сградата на училището. В навечерието на годишнината бе обявен и ученически конкурс за есе, стихотворение и рисунка, посветен на патрона. Победител в категорията за немерена реч стана единадесетокласникът Явор Петров, чието есе „Атанас Буров – човекът, от когото всяка епоха се нуждае” бе класирано на първо място. В учителската стая бяха експонирани и рисунките на учениците.

В края на официалната част пред единствения паметник на Буров в Горна Оряховица, който се намира в двора на училището, бяха поднесени венци и цветя от името на народния представител инж. Клавдия Ганчева, от кмета инж. Добромир Добрев и председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от фондация „Атанас Буров” и от учебното заведение.