След скандал избират шеф на ВКС чрез машинно гласуване
След скандал избират шеф на ВКС чрез машинно гласуване / снимка: БГНЕС, архив

Членовете на Висшия съдебен съвет отхвърлиха предложението следващият председател на Върховния касационен съд да бъде избран чрез бюлетини. Именно машинното гласуване, за чиято прозрачност има сериозни съмнения и спорове, беше сред критиките в доклада на ЕК към ВСС.

Втори опит за избор на шеф на ВКС

Да се гласува с бюлетини по време на днешния ключов избор предложи Юлия Ковачева. Колегата и Ясен Тодоров обаче видя провокация и заяви, че с предложението се внася напрежение.

„Има членове на ВСС, които работят против интересите на съвета и интересите на България. Те имат специална цел. Някои членове умишлено гласуваха повече от един път при даден избор", коментира още Тодоров.

Предложението на Ковачева беше отхвърлено с 16 гласа „против" и така новият председател на ВКС ще бъде избран чрез машинно гласуване.

"Ако пътят за този пост минава през раделяне на съдиите, то по-добре да се избере другият кандидат". С тези думи завърши заключителното изказване на съдия Лозан Панов по време на процедурата по избор на председател на ВКС.

За пореден път той изложи пред членовете на Висшия съдебен съвет основните акценти в концепцията си и ги призова да прегласуват решението си за начина на гласуване, което беше взето в началото на заседанието. „Забележката в доклада е важна", каза Панов и помоли изборът да бъде направен чрез ръчно гласуване с бюлетина.

Той коментира професионалния си път до момента като си послужи с метафората, че е използвал винаги стълбите, а не асансьора. Във връзка с коментарите, че до момента той е бил административен съдия и не познава проблемите на ВКС така, както опонентът му, Панов заяви, че погледът отвън е по-обективен. Той изрази мнение, че българската съдебна система се намира в тежка имиджова криза и е крайно време да се отвори и да заслужи доверието на обществото.

Лозан Панов коментира и числения състав на ВКС като заяви, че според него 110 съдии е един голям брой.

Заседанието на ВСС продължава с изказване на съдия Павлина Панова и въпроси към кандидатите.