Шиитските бунтовници превзеха университета в Сана
Шиитските бунтовници превзеха университета в Сана / снимка: БГНЕС, архив

Шиитските бунтовници /хуси, поддръжници на движението "Ансар Аллах"/ превзеха с щурм сградата на държавния университет в столицата на Йемен, Сана, предаде ТАСС, като се позова на информация на сателитната телевизия "Ал Арабия". Засега няма сведения за жертви при нападението.

Точно преди седмица привърженици на движението "Ансар Аллах" започнаха обсада на президентския дворец. Превземането на резиденцията стана на следващия ден, след като държаният глава и водачите на хусите успяха да постигнат споразумение. Една от
точките в него бе да се позволи на представители на движението да заемат постове в правителството.

Бунтовниците обещаха да пуснат взетия от тях в плен началник на президентската канцелария Ахмед Ауад бен Мубарак и да напуснат двореца, но това не се случи, отбелязва ТАСС.

Всички тези събития станаха повод за оставката на президента Абд Рабу Мансур Хади и правителството на премиера Халед Бахах, което бе съставено със съгласието на лидерите на "Ансар Аллах". Министър-председателят подаде молба за оставка до президента, който на свой ред подаде оставка с писмо до председателя на парламента, допълва ТАСС.

Източник: БТА