Белгийската полиция щурмува жилища на ислямисти
Белгийската полиция щурмува жилища на ислямисти / снимка: БГНЕС

Щурм срещу предполагаеми терористи е предприела белгийската полиция.

Антитерористичната операция в Белгия, предприета в късния следобед, продължи и в нощните часове с нов щурм във втора сграда във Вервие, югоизточно от Брюксел.

По-рано днес в същия град бяха убити двама джихадисти от арабски произход, а трети бе тежко ранен и задържан при щурм на специалните части срещу действаща терористична клетка. Тримата джихадисти са се завърнали само преди седмица от Сирия, където са се сражавали за "Ислямска държава". Властите съобщиха, че днес е бил предотвратен атентат, чието извършване е било планирано съвсем скоро.

На десетина места в страната, основно в Брюксел, полицията, контраразузнаването и специалните части за борба с тероризма предприеха обиски. В кв. Андерлехт" в Брюксел тази нощ са били открити взривни вещества. Няколко полицейски участъка в Брюксел са били евакуирани след получени заплахи. Някои от предполагаемите терористи са били задържани, а други са успели да избягат.

Властите решиха да повишат готовността за действия срещу терористична заплаха до трето, предпоследно ниво. Според съобщения в местните медии, операцията в Белгия е част от общи едновременни действия в седем държави, включително във Великобритания.

Засега не е окончателно потвърдена информацията, че застреляните терористи са били свързани с атентаторите от Париж.

При днешната операция няма жертви сред полицаите, но се съобщава за ранени. По-рано тази вечер бе задържан мъж от северноафрикански произход, който заплаши с оръжие и с викове "Аллах е велик" пътници в метрото в Брюксел. Засега се отрича той да е свързан с взетите на прицел при специализираната полицейска операция.

По-рано днес двама белгийски джихадисти, които още са в Сирия, отправиха в интернет от името на ИД и Ал Каида заплахи за удари в Белгия и други европейски държави. Белгия е една от държавите, които участват в международната коалиция, нанасяща удари срещу ИД.

Източник: БТА