Росен Плевнелиев посрещна лично Джон Кери на входа на президентството
Росен Плевнелиев посрещна лично Джон Кери на входа на президентството / снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е вече у нас. При пристигането си в София късно снощи той беше посрещнат от директора на Дирекция "Държавен протокол" в Министерството на външните работи на България Атанас Младенов и посланик Марси Рийс.

Днес, точно в 09:40 ч. Кери дойде с кортеж в президентството и на главния вход бе посрещнат лично от президента Росен Плевнелиев. Двамата се здрависиха, размениха няколко думи и влязоха да разговарят, предава БГНЕС.

На срещата им се очаква да бъдат обсъдени двустранното търговско-икономическо сътрудничество и инвестициите, както и партньорството в сферите на отбраната и енергетиката.

В програмата на Кери е предвидена среща и с външния ни министър Даниел Митов, както и с министър-председателя Бойко Борисов, след която двамата ще дадат брифинг за медиите.

Заради посещението на държавния секретар на САЩ у нас са предприети засилени мерки за сигурност.

Междувременно в социалната мрежа Фейсбук се организира протест срещу днешното посещение на държавния секретар на САЩ.

Над 700 човека са потвърдили участие в протеста, който ще се състои в 12 часа в столицата, пред Българска народна банка, до огражденията за сигурност. Организаторите съобщават още, че от страна на Фейсбук различни служби и институции се правят опити протестът да бъде провален. Събитието е нaдпaртийно. Не се допускaт никaкви пaртийни символи, знaчки и знaменa. Събитието е съгласувано със Столичната община и МВР, се казва още в съобщението.