Драконови мерки за сигурност заради визитата на Джон Кери у нас
Драконови мерки за сигурност заради визитата на Джон Кери у нас / снимка: БГНЕС, архив

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е на официално посещение в България по покана на министъра на външните работи Даниел Митов.

Кери има срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с министър Даниел Митов. В разговорите ще бъде направен преглед на двустранните отношения и ще бъдат обсъдени актуални въпроси от международния дневен ред, регионалната сигурност и сътрудничеството в областта на отбраната, търговско-икономическите връзки и ивестиции, енергетиката.

Заради посещението на държавния секретар на САЩ у нас са предприети засилени мерки за сигурност.

По входовете на жилищните блокове по трасето, където преминава Кери при визитата си у нас, бяха разлепени бележки със следния текст: "Във връзка с посещение на делегация на САЩ в Република България, да не се отварят балконски врати и прозорци за времето от 18:00 часа на 14.01.2015 г. до 22:00 часа на 15.01.2015 г.".

Забраната за отваряне на врати и прозорци, както и на излизането на балкони и тераси, са стандартни мярка за сигурност при публични изяви на високопоставени представители на държавни институции, но хората, живеещи в района с въведените мерки, се възмущават от ограничението да стигнат до зимнината и алкохолните напитки, които съхраняват на терасата, както и от това, че не могат да проветрят стаите си в продължение на повече от 24 часа.

От своя страна от Столичната община обясниха, че в четвъртък ще бъде забранено паркирането на паркингите около Народното събрание и площад Батенберг, както и около Президентството. Няма да има блокирани улици, обясни Красимир Димитров от дирекция Сигурност в общината.

Все пак обаче се правят промени в организацията на движението в София.

Въвежда се временна организация на движението по бул. "Княз Ал. Дондуков" и бул. "Цар Освободител", съобщават от пресцентъра на Столична община. Временно се затваря за движение на автомобили бул. "Дондуков" в участъка от ул. "Мария Луиза" до ул. "Г.С.Раковски" и по бул. "Цар Освободител" в участъка от ул. "Мария Луиза" до ул. "Г.С.Раковски" по разпореждане на СДВР. Движението се затваря само за пътни превозни средства.

От 08.00 ч. на 14 януари до отпътуване на делегацията на 15 януари се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на алеята между бул. "България" и Национален музей "Земята и хората". От 08.00 ч. до приключване на мероприятията на 15 януари се забранява престоят и паркирането на паркинга на пл. "Народно събрание", на паркинга на пл. "Княз Александър I", на - ул. "Леге" между ул. "Съборна" и бул. "Цар Освободител" и на ул. "Проф. д-р Желязко Христов".

От 08.00 ч. до приключване на мероприятията на 15 януари се забранява влизането на пътни превозни средства, само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР по ул. "Проф. д-р Желязко Христов" и по ул. "Леге" между ул. "Съборна" и бул. "Цар Освободител".

Градският транспорт ще продължи да се движи. По разпореждане на СДВР паркирали автомобили ще бъдат премествани в съседни улици.

Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.