Отношенията с ЕС - приоритетно направление на външната политика на РФ
Отношенията с ЕС - приоритетно направление на външната политика на РФ / снимка: Guliver/Getty Images

Отношенията с Европейския съюз ще останат едно от приоритетните направления на руската външна политика години напред въпреки съществуващите сложности. Това заявява руското министерство на външните работи в прегледа на основните външнополитически резултати от 2014 г., предава ТАСС.

Според дипломатическото ведомство отношенията между РФ и ЕС през изтеклата година са се характеризирали с „висока степен на турбулентност”. Евросъюзът преустанови работа по важни направления на двустранното сътрудничество, въведе едностранни санкции срещу руски компании и обществено-политически дейци, а също отраслови икономически ограничения, отбелязва министерството. Има намаляване на товарооборота и увеличаване на противоречията в сферата на търговията и енергетиката.

Русия на свой ред подготви съответен по брой и равнище „стоп-списък” на конкретни лица от институциите на Евросъюза и неговите страни-членки и въведе за срок от една година ограничителни мерки за вноса на селскостопанска продукция от Евросъюза, припомня външнополитическото ведомство на РФ.

Заедно с това се запази взаимодействието по линията на програмите за пригранично сътрудничество Русия-ЕС. Продължи взаимоизгодното сътрудничество в областта на науката, технологиите и иновациите.

Въпреки сложността на момента отношенията с Евросюза - съсед и най-голям търговско-икономически партньор - обективно ще останат едно от приоритетните направления на руската външна политика години напред. Москва последователно се застъпва за хармонизиране на интеграционните проекти в Европа и Евразия и е готова да започне диалог с ЕС по тази тематика, подчертава министерството на външните работи на РФ.

Източник: БГНЕС