БСП: Министър Танев допусна „духовен провал”, да си подаде оставката
БСП: Министър Танев допусна „духовен провал”, да си подаде оставката / снимка: БГНЕС, архив
БСП: Министър Танев допусна „духовен провал”, да си подаде оставката
77176
БСП: Министър Танев допусна „духовен провал”, да си подаде оставката
  • БСП: Министър Танев допусна „духовен провал”, да си подаде оставката

„Откритият урок" на образователния министър Тодор Танев от училище Христо Ботев във Враца придоби и политически характер, след като от БСП поискаха оставката му.

Видеото, снимано в началото на декември, но станало популярно в последните три дни, показва среща на министъра с ученици. Посочвайки портретите на известни учени в кабинета по химия, Танев с няколко изречения отхвърля научния принос на Ломоносов, Златаров и Фредерик Жолио-Кюри, изтъквайки в същото време постиженията на двукратния нобелов лауреат Мари Кюри. В друг урок - по история, проф. Танев призовава учениците: „да се държат твърдо с „маджари, евреи, арменци, докато омекнат".

С искане за оставка и БСП се включи около коментарите по видеото, в което образователният министър проф. Тодор Танев разяснява постиженията на известни химици.

„С пропуските в своето прогимназиално образование, с неграмотните си и пълни с дебелашко самочувствие оценки, господин професорът доказва собствената си духовна нищета и професионална неподготвеност", пишат в отворено писмо до медиите от левицата.

Всеки индивид с достойнство, заявяват от БСП, при наличието на такива, позорящи факти, би подал веднага оставка, заради усещането си, че е допуснал крупен духовен провал.

Социалистите посочват, че ако проф. Танев не намери в себе си сили да постъпи по достоен начин да се оттегли от поста, парламентарната група на БСП ще постави в Народното събрание въпроса за незабавната му оставка.

Малко преди това проф. Танев писа на страницата на Дарик Кафе във Фейсбук, като посочи, че вече е споделил официално извинение отново в социалната мрежа, ако някой се е почувствал засегнат. „Което най-вече казах на учениците е да вземат пример от Мария Кюри, която е по-голям учен от другите, защото е два пъти Нобелов лауреат и то по две различни науки в „мъжки времена", написа професорът.

Снощи в социалната мрежа позицията на министър Тодор Танев беше защитена от един от лидерите на Реформаторския блок - Радан Кънев. Той коментира, че негативните реакции са само пример за тежкия конформизъм в мисленето, който именно професорът се опитва да разбие с думите и поведението си. Какво да кажа освен "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват...", добавя Кънев.