Министърът на образованието със скандални изказвания пред ученици (ВИДЕО)
Министърът на образованието със скандални изказвания пред ученици (ВИДЕО) / снимка: БГНЕС, архив

"Ломоносов не е направил нищо. Асен Златаров и той не е нищо особено, само е ходил в СССР, докато тук е било фашизъм". Авторът на тези твърдения е министърът на образованието Тодор Танев. Това става ясно от видеоклип, заснет от БТА при посещение на министъра в СОУ "Христо Ботев" във Враца, където той изнася открит урок пред дванадесетокласници, пише „Преса".

Посочвайки портретите на известни учени в кабинета по химия, Танев с няколко изречения отхвърля научния принос на Ломоносов, Златаров и Фредерик Жолио-Кюри, изтъквайки в същото време постиженията на двукратния нобелов лауреат Мари Кюри.

"Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, "за да се фука", отваря очите на младежите министърът.

Ирен Кюри и Фредерик Жолио-Кюри. Изследванията им върху структурата на атома са от първостепенно значение за откриването на неутрона. През 1935 г. двамата са наградени с Нобелова награда за химия. През 1948 г. Жолио-Кюри ръководи изграждането на първия френски атомен реактор. (Уикипедия)

"На Фредерик му се е отворило по политически причини, защото е бил в Съпротивата като в "Ало-ало", продължава Танев с бисерите за нобелиста от 1935 г. Жолио-Кюри.

Министърът еднозначно отрежда на децата бъдеще в чужбина и ги съветва да учат английски, но и български, за да не им липсва родината като се пръснат в чужбина.

В кабинета по история министърът напомня за бомбардировката над Враца през Втората световна война, обявявайки Чърчил за виновник и пита риторично учениците: "Някой от Враца направил ли е нещо на хората от Острова?"

В тази връзка проф. Тодор Танев дава нравоучителен съвет на децата - да се държат „докрай" с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас"... „докато не омекнат".