Кафявата мечка в Родопите е реклама за екологично чист район
Кафявата мечка в Родопите е реклама за екологично чист район / Sofia Photo Agency, архив
Наличието на кафява мечка в региона може да бъде използвано активно за развитието на туризма в Родопите, смята Александър Дуцов от Сдружение за дива природа „Балкани“.
В цял свят се използват такива защитени видове за привличане на туристи и създаване на поминък за местното население, посочи експертът. „Почти във всички места, където се срещат кафяви мечки, местните хора ги използват за атракция за привличане на туристически интерес. Много популярно е наблюдението и снимането на мечки, както и организирането на турове по следите на мечките или наблюдаване на места, където те се хранят. Така е в Румъния, Италия, Скандинавските страни, Щатите и др.
Родопите съответно също си имат вече своите положителни практики. Девинското Ловно-рибарско сдружение от доста време разполага с две наблюдателници, за да може туристите да наблюдават мечки при чакалата. Това е много добра стъпка, която може да се използва и на други места в района“, каза Дуцов.
Според него полезно би било да се разработват съпътстващите туризма продукти. „Почти навсякъде, където има мечки, местните общности ги използват като запазен знак за чиста природа, за екологично чисти продукти, за това, че районът им е съхранен. Млечни продукти, мед, месни продукти стават запазени марки. Магнити, фланелки, сувенири са съпътстващи продукти в туризма. Например в Южна Франция, в Люшон, има десет мечки в целите Пиринеи, но в абсолютно всеки магазин в това градче имаше нещо, свързано с мечките - сиренето е с меча лапа, бурканите с мед – с мечки. Хората се възползват по всякакъв начин от присъствието на тези животни в района, за да печелят от туристите“, каза още екоекспертът.
(Чуйте думите му в прикачения файл)
Кафявата мечка в Родопите е реклама за екологично чист район
netinfo
Александър Дуцов бе лектор в семинар на регионалната екоинпекция в Смолян на тема “Кафявата мечка - ресурс за развитие на устойчив бизнес в Западните Родопи". Представени бяха постигнатите резултати, както и предстоящите дейности и мерки за превенция и намаляване на щетите от мечки. Участниците обсъдиха добри практики за намаляване на щетите от мечки и едри хищници върху селскостопанското имущество, както и възможността за използването на наличието на кафява мечка като ресурс за устойчив туризъм и бизнес в региона.