Пилотите са изложени на повишен риск от рак на кожата
Пилотите са изложени на повишен риск от рак на кожата / снимка: sxc.hu

Пилотите са изложени на риск от смъртоносен рак на кожата заради радиация в кокпита, чиито нива са подобни на тези в солариумите, съобщава в. „Дейли мейл”.

Пилотите, които летят един час на височина от 9,1 км, са изложени на същото количество радиация като при 20-минутен престой в соларуим. Учените смятат, че тези нива могат да са дори по-високи, когато пилотите летят над гъсти облаци и снежни полета, които отразяват UV радиация.

Опасното излагане се дължи на факта, че предното стъкло на самолета не блокира напълно UV-A радиацията, тъй като е направено от поликарбонатна пластмаса или многопластово композитно стъкло. UV-A радиацията може да увреди ДНК и да причини меланом, смъртоносен вид рак на кожата.

Освен това пилотите са изложени на космически лъчи – Х-лъчи, гама лъчи и субатомни частици, от Космоса. Учените от Калифорнийския университет измерили количеството UV радиация в кокпитите на самолети по време на полети. Радиацията в кокпита била измерена в пилотската седалка на обикновен турбовитлов самолет, през акрилното пластмасово предно стъкло на земята и на различни височини над морското равнище.

Излагането на слънце било измерено в Сан Хосе, Калифорния, и в Лас Вегас по обяд през април. След това изследователите ги сравнили с направени измервания в солариуми. Докато UV-B ултравиолетовата радиация не може да проникне лесно през стъклен и пластмасов прозорец, UV-A радиацията е много по-вероятно да навлезе.

И двата вида UV могат да състарят кожата и да причинят рак. „Предните стъкла на самолета не блокират напълно UV-A радиацията и следователно не са достатъчни, за да защитят пилотите”, категорични са учените. Тяхното изследване показало, че в сравнение с останалата част от населението пилотите на самолети и въздушният екипаж са изложени на два пъти по-голям риск от меланом.

Източник: БГНЕС