Опасните паметници на културата подлежат на събаряне
Опасните паметници на културата подлежат на събаряне / Дарик Варна, архив

Варненски сгради, които са паметници на културата, могат да бъдат съборени, понеже се намират в лошо състояние и са потенциално опасни. Тази възможност допусна в предаването „Зала Пленарна“ по Дарик главният архитект на общината Виктор Бузев.

„Притеснявам се, част от тях ще бъдат съборени заради амортизацията им. Те са напълно изоставени от собствениците, много от които не живеят в България, и се обитават от кучета и бездомници. Поддръжката им е на първо място задължение на собствениците, които са освободени от данък „Сгради“ с идеята да влагат тези пари в ремонти. Общината притежава само две такива сгради – Археологическия музей и Художествената галерия“, коментира Бузев.

Община Варна е изготвила списък от 700 сгради, който е изпратен за разглеждане от Националния институт за недвижимо културно наследство. След одобрението му ще бъде изготвен регламент за опазването на паметниците на културата и за контрола, който администрацията ще упражнява. Процесът по пълното им възстановяване ще отнеме поне 10 години, смята главният архитект. Той посочи къщата на ул. „Александър Батенберг“ 41, в която се помещава Дарик радио Варна, като превъзходен пример за отношение към такава сграда.

Улица „Михаил Колони“ в участъка между бул. „Княз Борис I” и Шишковата градина може да стане пешеходна. Това предвижда проектът, спечелил обявения конкурс „Визия за Варна“. Бузев изрази задоволство от всички отличени идеи, но не се ангажира със срокове за тяхното осъществяване. Най-бързо може да бъде реализиран активната  скулптура в площадното пространство към Община Варна. Тя ще представлява обемно сърце от метална конструкция и мрежа, в което бъде преместена грамадата от камъни. 
„Мястото ще остане в историята на Варна. То беше епицентър на недоволството през зимата на 2013 г., но и събра любовта на много хора към Пламен Горанов“, добави още Бузев.