Сърце с камъните от Грамадата предлагат в конкурса „Визия за Варна“(СНИМКИ)
Сърце с камъните от Грамадата предлагат в конкурса „Визия за Варна“(СНИМКИ) / netinfo

Пред общината да бъде поставено обемно сърце, в което да бъдат преместени камъните от Грамадата. Към металната конструкция да бъдат поставени две стълби, чрез които през отвор в сърцето ще могат да се поставят още камъни. Това предвижда един от проектите, участващи в конкурса „Визия за Варна".

Във времето активната скулптура би могла да се оформи като добра среда за засаждане на растения и да стане едно живо сърце, обяснява авторът на идеята - арх. Людмила Господинова.

Площадното пространство до общината е едно от четирите характерни за Варна, за които се търсят свежи идеи. Останалите три са Шишковата градинка, градинката около Кукления театър и площадното пространство пред Областната дирекция на полицията.

Впечатление правят още няколко проекта. Интересна визия за Шишковата градинка има арх. Малина Добрева. Тя предлага там да бъде изградена конструкция от метал и стъкло, от която да се спуска вода. Идеята включва още мултуфунционални пейки, които да се въртят, и слънчеви колектори за зареждане на лаптопи, е-книги и др.

Сърце с камъните от Грамадата предлагат в конкурса Визия за Варна(СНИМКИ)
netinfo

Панорамна кула с височина 45 метра да се извиси в площада пред полицията, предлага проектът на арх. Сияна Бонева и Симеон Георгиев. Кулата ще е с подвижна платформа, а сградата ще наподобява раковина като символ на морската столица.

Сърце с камъните от Грамадата предлагат в конкурса Визия за Варна(СНИМКИ)
netinfo


Ефектна идея за градинката до Кукления театър има арх. Жулиан Начев. Той предлага там да бъдат изградени фонтани с LED светлини.

Сърце с камъните от Грамадата предлагат в конкурса Визия за Варна(СНИМКИ)
netinfo

И още едно предложение за оформление на площада до общината. Автор на тази идея е арх. Тихомир Петров.

Сърце с камъните от Грамадата предлагат в конкурса Визия за Варна(СНИМКИ)
netinfo

Конкурсът „Визия за Варна" се организира от Община Варна, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите и Варна дизайн форум. Мотивът - добиване на представа за визията на хората по отношение на характерни градски пространства, сгради, елементи на градския дизайн.

Жури с председател проф.д-р арх.Росица Никифорова ще отличи най-добрите проекти. В оценяването се включват още главният архитект на община Варна Виктор Бузев, председателят на Съюза на архитектите в България - дружество Варна арх.Димитър Стефанов, председателят на Камарата на архитектите за Варна арх.Георги Минчев и художникът проф. Владимир Иванов, който е представител на Варна дизайн форум.

Общият награден фонд е в размер на 4000 лв. Предвижда се и награда за проекта, събрал най-много почитатели в социалната мрежа. Гласуването за определяне Награда на публиката приключи. Предстои обявяване на резултатите от конкурса.

Всички проекти могат да бъдат разгледани на Фейсбук страницата на конкурса.