14 000 абонати са без ток във Видинско
14 000 абонати са без ток във Видинско / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Във Видинска област 14 000 абонати са без електричество заради влошената метеорологична обстановка, съобщават от пресцентъра на "ЧЕЗ Разпределение България".

Екипите на ЧЕЗ са възстановили днес електрозахранването в 10 селища от 7 общини в област Видин, за които компанията поиска на 3 декември от Министерство на енергетиката въвеждане на ограничителен режим за снабдяване с електроенергия. За тези селища не налага удължаване на въведения ограничителен режим.

Поради изключително тежките поражения, нанесени от обледеняванията на въздушните електропроводни линии, продължава работата по отстраняване на повредите и възстановяването на електроснабдяването в част от засегнатите населени места в областта. За 22 населени места ще продължи въведеният ограничителен режим на електрозахранването. Мобилизирани са аварийни екипи от съседни области. Ангажирана е необходимата тежка механизация - кранове, автовишки и багери, уточняват от пресцентъра на ЧЕЗ.

Над 50 енергетици и монтьори работят в момента по отстраняването на аварията на 110-киловолтовия далекопровод "Скалите", захранващ Белоградчик и Ружинци. Хората работят на труднодостъпен терен и при влошаващи се метеорологични
условия.

С високопроходима техника е осигурен достъпът до авариралия участък от трасето на електропровода. От Областното пътно управление във Видин са предоставени два багера, осигурен е кран за монтирането на нов железнорешетъчен стълб на мястото на аварията.