И догодина общината ще спазва стриктна финансова дисциплина
И догодина общината ще спазва стриктна финансова дисциплина / Община Стара Загора

По време на обществено обсъждане на проекта за бюджет на Община Стара Загора стана ясно, че с направените разчети ще бъдат осигурени всички дейности за подобряване качеството на услугите, осигурени от администрацията и благоустрояването на Стара Загора. Най-голям финансов ангажимент е поет в сферата на образованието и социалните дейности.

„Ще изпълним поетия от нас ангажимент и няма да вдигаме данъците и таксите. Няма да създаваме и изкуствен дефицит, като залагаме на повече разходи от приходите. През 2015 година Община Стара Загора ще има по-ниско ниво на дълг, в сравнение с предходните три години. Основен приоритет остава изпълнението на европейските проекти", посочи кметът Живко Тодоров. По думите му бюджетът на Община Стара Загора за догодина ще запази тенденцията на предходната и ще бъде продължена стриктната финансова дисциплина

„Новите обекти, които влизат в разчета на Бюджет 2015 г. са обновяване на площадното пространство зад Универсалния магазин, след събарянето на Стария съвет. Ще бъде направена пълна рехабилитация и изграждане на ВиК, асфалт и тротоарни настилки в квартал "Самара 3". Средствата в размер на 5 млн. лв. са от Предприятието за управление на отпадъците към Министерството на околната среда и водите и една малка част от 120 000 лв. за сметка на общинския бюджет. По същия начин ще се извърши рехабилитация на изградената вече ВиК мрежа в кв. "Кольо Ганчев". Предвиждаме основен ремонт и възстановяване на улица "Хаджи Димитър Асенов" от бул. "Цар Симеон Велики" до улица "Августа Траяна" и на улица "Хан Аспарух". Наред с асфалтовите настилки ще бъдат подменени и тротоарите. Ще се изгради необходимата среда за хора с увреждания, съответното озеленяване и всички съпътстващи в това отношение дейности", уточни по време на публичното обсъждане главният финансист на Община Стара Загора Цанка Ганева.

Над 2 млн. лева ще струва ремонтът на градския плувен басейн. Предвидени са средства още за изграждането на Музей „Литературна Стара Загора", ремонт на читалища и кметства по селата, както и подобряване на състоянието на IV-то класната пътна мрежа. 55 хил лева са разчетени за поставянето на светофарна уредба на кръстовището на ул. „Ген. Гурко" и ул. „Отец Паисий".
От думите на кмета Живко Тодоров стана ясно, че подобряването на качеството на жизнената среда ще бъде постигнато чрез обновяване на откритите публични пространства - площади, детски площадки и паркове, както и осигуряване на спортни съоръжения, с които да бъде популяризиран пешеходния и велосипеден туризъм.

Проектобюджетът на Община Стара Загора е в размер на 92 508 хил. лева. В това число влизат приходите от делегирани държавни дейности в размер на 45 751 хил. лева, както и приходи за местни дейности - 46 757 хил. лева, като целева субсидия за капиталови разходи са 1 563 хил. лева и обща изравнителна субсидия - 3 424 хил. лева. .

Ще бъдат довършени преходните обекти от 2014 година-цялостното рехабилитиране на Детска ясла №2 „Синчец", която се намира в кв. „Зора", както и преустройство на съществуващата детска градина в квартала за сграда за образование, здравни грижи и социални дейности. "

Ще бъде изпълнен проектът за изграждане на кръгово кръстовище на ул. „Капитан Петко Войвода" и бул. „Цар Симеон Велики" (кръстовището на Руския пазар), на стойност 1 545 хил. лева, както и благоустрояване на терена на бившите артилерийски казарми, където ще бъде създаден парк с атракциони и озеленяване.