Имало е изтичане на информация при подготовката на акцията срещу радикалния ислям
Имало е изтичане на информация при подготовката на акцията срещу радикалния ислям / снимка: БГНЕС
Имало е изтичане на информация при подготовката на акцията срещу радикалния ислям
76614
Имало е изтичане на информация при подготовката на акцията срещу радикалния ислям
  • Имало е изтичане на информация при подготовката на акцията срещу радикалния ислям

Операцията в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Асеновград във връзка с проповядване на фашистка идеология и радикален ислям може да коства поста на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. С такава нагласа останаха депутатите, след като го изслушаха на закрито заседание в парламента. След него стана ясно, че е имало изтичане на информация при подготовката на акцията. В кулоарите на парламента Писанчев беше категоричен, че към момента реална заплаха за терористична атака няма, но се презастрахова, че ситуацията се променя постоянно.

Почти два часа депутатите обсъждаха при закрити врати акцията с председателя на ДАНС Владимир Писанчев, но преобладаващото настроение след изслушването беше, че не са доволни от чутото. Така стана ясно, че в залата Атанас Атанасов от Реформаторския блок открито е поискал оставката на Писанчев. В кулоарите той го потвърди:

„Не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има една друга спяща клетка и тя се казва ДАНС".

Управляващите също не останаха доволни от шефа на ДАНС. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че не били чули „нищо смислено от него": „Самият факт, че днес той не беше в състояние да отговори, които му бяха задавани, а те са от обща култура. Като председател на ДАНС той трябваше да отговори поне с уважение към народните представители".

В кулоарите на парламента шефът на ДАНС Владимир Писанчев заяви, че в момента конкретна заплаха за държавата няма, но обстановката се напряга с всеки изминал момент. А по повод исканата оставка и настроенията на депутатите в залата каза: „Вътре в залата обстановката бе от осанна до разпни го. Аз оставка няма да подавам. Ако парламентът реши, че аз не съм необходим повече на ДАНС, естествено".

От Патриотичния фронт така и не коментираха искането за оставка на Писанчев. Социалистите пък заявиха, че като че ли депутатите се били фокусирали именно в това по време на изслушването, вместо да анализират ситуацията и възможните рискове.