Писанчев: Няма директна терористична заплаха за страната
Писанчев: Няма директна терористична заплаха за страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Писанчев: Няма директна терористична заплаха за страната
76594
Писанчев: Няма директна терористична заплаха за страната
  • Писанчев: Няма директна терористична заплаха за страната

Парламентът изслуша на закрито заседание председателят на ДАНС Владимир Писанчев във връзка с операцията в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Асеновград за установяване на лица и групи, проповядващи фашистка идеология и радикален ислям. По време на дебатите Реформатоският блок е поискал оставката на Писанчев. Той пък, в кулоарите на парламента, беше категоричен, че в момента за страната няма директна терористична заплаха.

Още преди да е приключило изслушването на шефа на ДАНС Владимир Писанчев, депутатите от Атака напуснаха залата. Магдалена Ташева обясни причината:

„В момента в пленарна зала под етикета закрито заседание се разиграва фарс, чиято цел е да се изведат основания за изграждането на ислямски център. Знаете старата мечта на Бойко Борисов в Малинова долина да се направи ислямски център. Интересното е, че шефът на ДАНС подхвърли тази идея и тя беше подкрепена от представителя на ПФ Красимир Каракачанов. Защото според него Ахмед Муса бил продукт на обучението по ислям в чужбина, а ако имаме голям ислямски център, той щял да усвоява по-кротък и приемлив ислям".

По думите на Ташева в залата имало двама "авдокати" на задържаните, но посочи само единият - Хюсеин Хафъзов от ДПС. Той самият подмина с мълчание всички въпроси в кулоарите на парламента.

В парламента шефът на ДАНС Владимир Писанчев отрече изнесената от Ташева информация. По думите му в момента конкретна заплаха за държавата няма, но обстановката се напряга с всеки изминал момент:

„България е център на сериозни събития, намира се между две големи кризисни точки, които са дългосрочни и няма да свършат скоро. Нуждаем се от много внимателна стратегия. Опитахме се да направим превенция на нещо, което се опитва да се създава и няма да е единствено. Но цялата държава трябва да направи анализ на ситуацията и стратегията на това какво правим между две кризисни точки. Защото България започва да заема едно много стратегическо място в Черноморския басейн".

Писанчев допълни, че в залата било "от осанна до разпрни го", призна, че му искали оставката, но той нямал намерение да я подава. А човекът, искал оставката на шефа на ДАНС, се оказа Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

„Безсмислено беше да бъде закрито заседанието, защото никакви секретни данни не бяха съобщени. Ние от Реформаторския блок от трибуната, при оценката на дебата, в крайна сметка поискахме оставката на шефа на ДАНС - Владимир Писанчев. Защото не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има друга спяща клетка и тя се казва ДАНС", обясни Атанасов.

В кулоарите на парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачов коментира, че е по-добре държавата да организира образованието по религията, вместо да се остави в ръцете на организации в държави, в които се проповядва радикален ислям. Той отказа да коментира искането за оставка на Писанчев. Категорична позиция по темата не зае и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.