НЗОК: Списъкът с лекарства, поемани от Касата, да се обновява веднъж годишно
НЗОК: Списъкът с лекарства, поемани от Касата, да се обновява веднъж годишно / Thinkstock/Getty Images
НЗОК: Списъкът с лекарства, поемани от Касата, да се обновява веднъж годишно
76515
НЗОК: Списъкът с лекарства, поемани от Касата, да се обновява веднъж годишно
  • НЗОК: Списъкът с лекарства, поемани от Касата, да се обновява веднъж годишно

Включването на нови лекарства в списъка с тези, за които Здравната каса заплаща, да става веднъж годишно, при сформиране на бюджета на институцията за предстоящата година. За това настояват от касата, откъдето уточняват, че към момента списъкът може да се променя на всеки 15 дни, което затруднява здравноосигурителната институция, тъй като бюджетът й е фиксиран.

От касата предлагат редица законови промени, които се надяват да направи новото ръководство на Здравното министерство. Мерките са изготвени още преди година, но голяма част от тях все още не се изпълняват, твърдят от институцията. Една от тях е онколекарствата да бъдат обособени в отделно приложение в списъка с лекарства, за които касата заплаща.

Отделянето на онколекарствата в самостоятелна графа в списъка с медикаменти, за които Здравната каса заплаща, ще гарантира стриктното им прилагане само по тесните им показания, твърдят от институцита. Оттам за пореден път настояват за създаването на Държавен фонд, който да подпомага лечението на редките болести. Това се налагало заради непрекъснатото нарастване на разходите за терапията на редки болести и подобен фонд би спестил ресурс от порядъка на 60 млн. лв. годишно, смятат от касата.

Експертите от институцията предлагат още заболяванията, за домашното лечение, на които касата заплаща, да се актуализират веднъж на две години, за да може фондът да организира и планира по-добре бюджета си. От касата искат също така да увеличат представителите си в Националния съвет, който определя цените на лекарствата, тъй като не било редно съветът да не се съобразява с финансовите възможности на институцията. Сред останалите предложения е да не се увеличава броят на клиничните пътеки, в които се допуска повторно влизане в болница, в срок по-кратък от 30 дни след изписването на пациента.

Необходимо било също така да се облекчи режимът на достъп на лицата, на които предстои освидетелстване от ТЕЛК, и да се намалят разходите на Здравната каса за нуждите на медицинската експертиза. От НЗОК са категорични, че трябва да се регламентира и принципът, че за лечение в болница ще се заплаща, само когато терапията не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ.