Откъде идва връзката между веселието и гейовете?
Откъде идва връзката между веселието и гейовете? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идва връзката между веселието и гейовете? Свикнали сме с използването на думата гей за хора с хомосексуална ориентация. Тя обаче значи весел.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Думата гей е английска. Тя обаче е свита от френски, а пък във френския попаднала от немски. Хай на старонемски значи хубав, красив. Английският смисъл обаче е по-скоро весел, безгрижен, фриволен. Всъщност използва се в този аспект и до ден днешен. Имат и думата gaiety - веселост, щастие. Това съществително е напълно лишено от сексуална комутация. Обаче думата гей е много палава и започва да се сексуализира още през XІV век. Хората имат нужда от еротични евфемизми, особено в Англия. Как да кажеш за нечие поведение нещо, без да бъде твърде очевидно. Между XІV и XVІІ век думата вече има и смисъл на известна разпуснатост на нравите, но далеч не хомосексуална. Gay man е сваляч, донжуан, gay woman - проститутка gay house - публичен дом. За описание на полово различните е било необходимо още разяснения. Само гей не вършело работа.

От друга страна обаче хората с различна сексуална ориентация винаги са били наричани с оскърбителни и грозни имена. Дори терминът хомосексуализъм е клиничен, в известен смисъл груб. Всички останали думи са некоректни и то не политически некоректни, а чисто лингвистично. Содомия е библейско, педерастия - антично гръцко. Но нито едно от тези определения не става за публично използване, още повече, че над хората със сексуална ориентация, различна от така наречената норма, винаги е тегнела обществената догма. В Англия през 1967 година е приет закон, който директно криминализира хомосексуализма. Ето как да бъде определен някой като хомосексуалист се е смятало за крайно оскърбително и подсъдно. А да се самоопредели като такъв направо невъзможно.

И понеже липсата на дума не води до липса на самото явление, тези хора са били наричани артистични, нежни мъже и спортни момичета. Гей е само една от възможните думи, но тя има и несексуален вариант, в който си значи по-скоро весел, както изяснихме. Може да означава и леко разпуснат, но не хомосексуален. Ето как има редица забавни обърквания, най-вече с имена на филми, постановки. Например Gay Divorce (Веселият развод) филм с Джинжър Роджърс и Фред Астер. Или пък един от албумите на Бийтълс е определен от критиката като гей, в смисъл на лек, фриволен. До края на 70-те години гей не означава хомосексуален, по-скоро само сексуален

В движението за правата на сексуално различните обаче настъпва активизация след 80-те години и думата гей бързо загубва своите хетеросексуални измерения. Тези хора имат нужда от име, с което да се наричат. И това трябва да е дума, която не е натоварена с обидно съдържание, не е медицински термин и няма някаква директна историческа препратка. И понеже не всички са артистични и спортни, дори далеч не всички са нежни, гей - весели, свободни се налага естествено като определение - gay people. И така до ден днешен. Има още какво да се желае от езика, но ментално все още светът не е узрял да приема различията, камо ли да ги кръщава с благородство. Ето как гей, като дума, върши работа, макар да е твърде фриволна и игрива, особено за сериозния проблем с гражданските права.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук