Работодателите и синдикатите не одобряват актуализацията на бюджета
Работодателите и синдикатите не одобряват актуализацията на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Работодателите и синдикатите не одобряват актуализацията на бюджета
76216
Работодателите и синдикатите не одобряват актуализацията на бюджета
  • Работодателите и синдикатите не одобряват актуализацията на бюджета

Работодателите и синдикатите не одобряват актуализацията на бюджета. Те са единодушни, че дефицитът не трябва да минава 3%, за да избегнем наказателна процедура от ЕС. Това обаче трябва да стане не с дълг, а със съкращаване на разходите.

Работодатели и синдикати обсъждаха актуализацията на бюджета с финансовия заместник-министър, Кирил Ананиев, докато тя се гласуваше на първото заседание на Министерския съвет.

Цветан Симеонов от БТПП заяви тяхната обща категорична позиция: „Не само всички работодатели, но и всички синдикати са категорични да не се надхвърля трипроцентният дълг".

Според Божидар Данев, председател на БСК, не трябва да се тегли дълг за покриване на гарантираните влогове в КТБ, а с други инструменти да се покрият липсващите средства във Фонда за гарантиране на влоговете.

Той обаче е категоричен, че тази актуализация е много по-добра от предложената от служебното правителство.

Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ, обясни възможностите откъде ще се намерят пари за изплащане на гарантираните депозити в КТБ: „Има два варианта. Вариантът на правителството е държавата да предостави заем от 2 млрд. лева на Фонда за гарантиране на вземанията. Предимството на този вариант е, че той е бърз вариант. Минусът е, че това са държавни пари от бюджета, които ще се връщат поне 10 години, по всяка вероятност. Другият вариант е Фондът за гарантиране да емитира дългова емисия, пак в подобен размер, а държавата да бъде гарант за нейното изплащане към съответните кредитори, като може да се опита това да бъде целева емисия, насочена към банките".

Димитър Бранков от БСК, заяви, че са необходими допълнителни усилия за 0.3% от БВП намаляване на предложения дефицит, за да влезем в европейските критерии и така да има ясна перспектива на страната за влизане в ERM 2 и Еврозоната.

Константин Тренчев от КТ „Подкрепа", каза, че бюджета за 2015 година не е бил тема на срещата и заяви, че трябва да се рестартират системите: „В бюджета за 2015 година трябва да се предвидят много неща. Моето мнение е, че трябва да се рестартират системите, особено енергетиката, в която примерно ако не се налее поне 1 млрд, тя просто ще спре.

Поради липсата на Национален съвет за тристранно сътрудничество работодателите и синдикатите ще дадат своите предложения между първо и второ четене в НС. Според тях днешната среща не е добро начало на тристранния диалог, но поради екстремните обстоятелства правят компромис.

Днес са били запознати и с проекта на Закона за ДДС.