Бюджетната комисия омекотила проекторешението за КТБ
Бюджетната комисия омекотила проекторешението за КТБ / снимка: БГНЕС

Ръководството на временната бюджетната комисия в лицето на Менда Стоянова е редактирало проекторешението на комисията от сряда, стана ясно от доклада на комисията, представен пред народните представители в пленарна зала днес, предаде БГНЕС.

Става въпрос за промяна в ключовата трета точка от решението на комисията, която касае евентуалното оздравяване на КТБ. В сряда, след заседанието продължило около пет часа, с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ, АБВ и ПФ комисията прие следното решение:

"Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме изменение в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина".

В доклада на комисията, представен пред депутатите и цитиран още вчера в кулоарите на Народното събрание, точката е редактирана и омекотена, като вече гласи:

"Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме изменение в Закона за кредитните институции, които задължават БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина".

Така думите "БНБ да предприеме действия" са заменени от "БНБ да предложи действия".

Още преди гласуването в комисията членове на комисията от БСП, Реформаторския блок и "Атака" заявиха, че текстът се нуждае от корекция и без такава те няма как да го подкрепят, което се и случи по време на гласуването, тъй като текстът не претърпя редакции преди гласуването.

Депутатът от БСП Румен Гечев повдигна въпроса по време на дебатите днес в пленарна зала и попита от трибуната Менда Стоянова защо е направена корекцията.