Напрежение между Палестина и Израел след убийството на палестинец
Напрежение между Палестина и Израел след убийството на палестинец / БГНЕС

Палестинският президент Махмуд Абас окачестви като "обявяване на война" на палестинците и мюсюлманите затварянето от Израел на Площада на джамиите (наричан от евреите "Храмовия хълм") и израелските действия в Източен Ерусалим, заяви говорител на Абас, цитиран от Франс прес.

Продължаващите нарушения и опасното нагнетяване на напрежението от израелска страна са равносилни на обявяване на война на палестинския народ на тези свещени места, а също на арабското и мюсюлманското население, заявил Абас според говорителя му Набил Абу Рудейна. Президентът призовал за незабавни действия от страна на международната общност за прекратяване на израелския произвол.

Израелски полицаи убиха палестинец, заподозрян, че няколко часа по-рано е стрелял по крайнодесен еврейски активист. След стрелбата полицията затвори достъпа до Храмовия хълм до ново нареждане, а израелският премиер Бенямин Нетаняху нареди в Ерусалим да се разположат значителни полицейски подкрепления.

"Смятаме израелското правителство за отговорно за това опасно изостряне на напрежението, достигнало връхната си точка със затварянето на Площада на джамиите. Това решение е опасен акт и фрапираща провокация, източник на напрежение и нестабилност", казал Абас според говорителя.

Източник: БТА