Искров: Ще си подам оставката веднага, щом има решение на казуса с КТБ
Искров: Ще си подам оставката веднага, щом има решение на казуса с КТБ / снимка: БГНЕС
Искров: Ще си подам оставката веднага, щом има решение на казуса с КТБ
75903
Искров: Ще си подам оставката веднага, щом има решение на казуса с КТБ
  • Искров: Ще си подам оставката веднага, щом има решение на казуса с КТБ

БНБ действа в рамките на закона по казуса КТБ, но не спират опитите за натиск. Това заяви гуверньорът на централната банка Иван Искров пред депутатите по време на първото заседание на временната бюджетна комисия. От началото на създаването на КТБ в нея са били извършени 10 проверки. През последните две години обаче е имало само една-единствена инспекция - през март 2013 г. По думите на Искров очакванията са лицензът на КТБ да бъде отнет.

Пред депутатите Искров декларира готовност да даде цялата информация, която му бъде поискана, но и да разбере дали парламентът предвижда някакви законодателни промени по казуса КТБ.

"През последните месеци сме свидетели на една доста добре организирана кампания срещу централната банка с оглед да се отклони вниманието само към централната банка и се постигна значителна степен на дискредитиране на банката", коментира централният банкер.

Искров беше категоричен, че е мит, че БНБ е против пазарно решение на проблема и отваряне на КТБ. Най-критичен във въпросите си към ръководството на БНБ беше депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който преди време призна, че има голяма сума пари в КТБ. Искров не пропусна да му отговори.

"Някой ми краде парите и Вие бяхте длъжен като национална институция, най-добре заплатеният, отговорна институция да ми пазите средствата и да ме предупреждавате навреме", каза Вежди Рашидов.

Искров му отговори, като каза, че настроението му съвпада с това на Рашидов, централният банкер също е гневен, но голяма част от въпросите, които поставя депутатът на ГЕРБ не са към БНБ.

За Искров въпросът с оставката му не е проблем. "Ще дам възможност на парламентарните лидери да изберат нов управител. Не трябва да има никакво съмнение за това. Ще се оттегля в момента, в който решим проблема с КТБ", каза той.

Пред депутатите Искров каза още, че не знае чии са кредитните карти, раздавани от КТБ.