Днес правителството решава съдбата на русенското летище
Днес правителството решава съдбата на русенското летище / netinfo

Съдбата на русенското летище се решава днес.  Предложение на министъра на транспорта Николина Ангелкова влезе в дневния ред на днешното заседание на кабинета. То предвижда имотът, който е публична държавна собственост да бъде обявен за частна държавна собственост и безвъзмездно да се прехвърлят на Община Русе притежаваните от държавата дялове от капитала на „Летище Русе“ ЕООД.

На заседание на общинския съвет на 16 октомври, общинските съветници подкрепиха единодушно прехвърлянето на летището в Щръклево от държавата на община Русе. Министерството на транспорта взе решение да прехвърли собствеността след три неуспешни опита за намиране на концесионер, който да го развива.

 

Летището, което се намира край село Щръклево, не функционира от края на 90-те години, когато военните, които са били собственици на част т него, са спрели да го използват. Гражданските полети, осъществявани до София и от Русе за София, са били прекратени 10 години по-рано. Идеята е, след като общината влезе във владеене, да се получи първоначално лиценз за „летателна площадка“, а след време и за гражданско летище за обществено ползване