Румънска изложба гостува в Русенската галерия
Румънска изложба гостува в Русенската галерия / снимка:РХГ

„Търгу жиу в изкуствата-от традицията до съвремието“ е румънската изложба, която може да бъде видяна в художествената галерия в Русе. Гостуването й е резултат от  няколкогодишното сътрудничество между Русенската галерия и Окръжния център за съхранение и подпомагане на народните занаяти и визуални изкуства в окръг Горж, в град Търгу Жиу, в лицето на куратора на фестивала GORJ FEST Теодор Дадалау.

Експозицията представя фотографии на елементи от традиционните за региона архитектура и фолклор, както и съвременни творби на местния художник г-н Флорин Хутюм. Преди 25 години в Търгу Жиу се организира първото издание на фестивала GORJ FEST. Освен него, в най-големият град в Олтения, през последните 13 години се провежда скулптурният симпозиум "Бранкушиана" на името на известния скулптор и емблема на града Бранкузи, с участието на много български скулптори.

От 2006 г.  градът е домакин и на международни пленери по визуални изкуства. В тях са участвали над 100 художници от 25 държави, включително и русенските автори Златка Стойкова и Мая Кубратова.  Настоящата изложба „Търгу Жиу в изкуствата – от традицията до съвремието” ще продължи до 12 ноември.