Американски ученички се опитали да заминат на джихад в Сирия, подозира ФБР
Американски ученички се опитали да заминат на джихад в Сирия, подозира ФБР / снимка: Guliver/Getty Images

Три тийнейджърки от предградие на американския град Денвър, щата Колорадо, може би са се опитали да се присъединят към бойците на "Ислямска държава" в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Момичетата откраднали пари от родителите си и тръгнали за Германия. Задържани били от ФБР на летището във Франкфурт и върнати в Колорадо на семействата им.

Двете момичета били сестри - на 17 и 15 години, третата била тяхна приятелка на 16 г. След като в петък не отишли на училище, били обявени за изчезнали, но семействата им нямали представа къде може да са отишли.

Преди един месец в същия щат, в предградието на Денвър Арвада 19-годишната Шанън Конли се призна в съда за виновна в намерение да помага на джихадистите в Сирия. Тя бе задържана през април при опит да се качи на самолет и да стигне в крайна сметка до Сирия.

Смятала да използва познанията и опита си, получени по време на службата й в сухопътните сили на САЩ. Ако не можела да помогне с това, щяла да се грижи за болни, защото била обучена за помощник медицинска сестра. Конли може да получи до пет години затвор и глоба от 250 хиляди долара.

Не се съобщава как трите ученички са решили да помагат на джихадистите. В случая с Конли тя казала при разпитите, че е искала да се омъжи за човек, с когото се запознала в мрежата и който й казал, че е тунизиец, сражаващ се в редиците на "Ислямска държава" в Сирия.

Източник: БТА